Arhiva » Vesti » Večernje novosti 11.01.2017

Naftaši Srbije: Led na rekama i sneg na prugama mogu ugroziti snabdevanje gorivom

Udruženje Naftnih kompanija Srbije (UNKS) saopštilo je da ukoliko budu potrajale blokade plovidbe Dunavom, Savom i Tisom i problemi u železničkom saobraćaju, u Srbiji može biti ugroženo snabdevanje gorivom

Večernje novosti sreda, 11. januar 2017.  |  Beta

Udruženje Naftnih kompanija Srbije (UNKS) saopštilo je da ukoliko budu potrajale blokade plovidbe Dunavom, Savom i Tisom i problemi u železničkom saobraćaju, u Srbiji može biti ugroženo snabdevanje gorivom.

Ocenili su da su izuzetno niske temperature u Srbiji, ali i čitavom regionu, stvorile ovih dana ozbiljne probleme u logistici motornih goriva.

"Snabdevanje tržišta Srbije nije ugroženo, ali ukoliko prekid plovidbe Dunavom i Savom i problemi u železničkom saobraćaju budu potrajali, može doći do poremećaja. Ovome treba dodati i probleme u radu pojedinih rafinerija kao i probleme u transportu kroz druge zemlje", navodi se u saopštenju.

Prema podacima za prvih devet meseci ove godine, kako navode, oko 12 odsto benzina, 33,5 odsto evrodizela i čak 54 odsto TNG-a koje se potroše na tršištu Srbije potiče iz uvoza, a za transport goriva se uglavnom koristi rečni i železnički transport.

Ističe se i da uvoznici troše zalihe koje su formirali krajem prošle godine i primorani su da koriste skuplji kamionski prevoz, te, ukoliko ovakvi vremenski uslovi potraju, to se može odraziti i na snabdevenost i na cenu goriva.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Dunav Sneg

©2018 Netmark d.o.o.