Arhiva » Vesti » Blic 12.01.2017

Vučić: U Indiji smo videli kako Srbiji raste ugled u svetu

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras i da se po odnosu indijskih domaćina vidi da Srbija vraća svoj ugled u svetu, da je nastup na samitu u Gudžaratu i u razgovorima sa privrednicima u Mumbaju izuzetno primećen i da se otvaraju nove mogućnosti za saradnju na svim poljima.

Blic četvrtak, 12. januar 2017.  |  Tanjug

Vučić je u tom smislu, u živom uključenju iz Mumbaja u emisiju OKO RTS, najavio i dolazak, ove ili početkom sledeće godine, premijera Indije Narendre Modija i dodao da je to ogromna posebno imajući u vidu ekonomski i politički značaj Indije u svetu.

Kako je rekao, izgubili smo tokom vremena puno od svoje snage, ali smo sada u stanju da poziciju stabilizujemo, popravljamo i vraćamo ugled u svetu.

On je to ilustrovao i činjenicom da je bio jedan od četiri državnika koji je imao obraćanje na Samitu, da je to za njega čast lično ali i posebno za sve građane Srbije.

Premijer je naveo da je govorio o mogućnostima srpske privrede za investiranje, ali posebno o tome da Srbija pruža stranim investitorima daleko najbolje uslove za poslovanje.

Kako je primetio, kad je slušao koliko su negde investirali to je bilo "da me glava zaboli" s obzirom da mi pružamo daleko bolje uslove nego u tim zemljama a i bolji izlazak na mnoga tržišta.

On je apostrofirao mogućnosti saradnje u IT sektoru, a naročito tehnološki park u Inđiji, zatim moguću proizvodnju traktora, drugih investicija, razgovara se sa predstavnicima automobilske indistrije...

Očekujemo dolazak kompanija iz Indije, zaključio je premijer.

Govoreći o rastućem ugledu Srbije Vučić je rekao i da će u Davosu razgovarati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, što znaci razgovore, uz indijskog premijera Modija koje je imao, sa liderima dve zemlje koje učestvuju sa 11 odnosno sa sedam odsto u svetskom BDP: "To govori koliko je Srbija uspela" podvukao je premijer.

Vučić indijskim privrednicima: Srbija je idealna za ulaganje

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Mumbaiju sa predstavnicima indijskih kompanija, koje su zainteresovane za ulaganja u Srbiju i sa njima razgovarao o mogućnostima saradnje, poručivši da je Srbija idealno mesto za ulaganje.

Pročitajte još:

Ministarka Ana Brnabić je takođe učestvovala u emisiji zajedno sa profesorom na fakultetu političkih nauka Ivom Viskovićem, u studiju RTS, pa je navela da iz Indije Evropu poseti 50 miliona turista godišnje, što je i ogorman potencijal za naš turizam, kao i da smo već zakoračili u indijsku filmsku produkciju te je u Srbiji u poslednjih tri godina "Bolivud" snimio nekoliko filmova što je donelo oko 4 miliona evra profita.

Brnabić je takođe istakla potencijal parka u Inđiji iznoseći podatak da je Indija druga zemlja po broju IT inženjera i sila u informacionim tehnologijama.

Visković je rekao da je izuzetno bitno imati Indiju za partnera, s obzirom na to da nije priznala jednostano proglašenu nezavisnost Kosova, a nama tek predstoji bitka u Unesku za očuvanje baštine na Kosovu i Metohiji.

- Pred nama je i dalje velika bitka u Unesku i veoma je značajno da tu imamo podršku Indije, jer je to država sa velikim uticajem - rekao je Visković podsećajući da je Indija članica Saveta bezbednosti, da je druga najmnogoljudnija zemlja na svetu i sedma ekonomija sa izuetnom stopom rasta.

- Imati takvu zemlju za partnera je izuzetno pametno i od nas zavisi koliko ćemo to uspeti iskoristiti - naveo je profesor i dodao da politička saradnja olakšava ekonomsku saradnju, mada u tržišnoj ekonomiji kakve su naša i inidijska, vlade ne mogu da naredjuju s kim će se sarađivati.

Na konstataciju novinara da je rekao i da će moliti kineskog predsednika za RTB Bor, Vučić je rekao da će i to uraditi kako bi Srbiji bilo bolje i kako bi napredovala, da je u tom smislu zbog ekonomske saradnje juče čekao sat ipo kenijskog predsednika, te da nije od onih koji čekaju da mu neko pridrži vrata već da je na njemu "da vrata pridržava privredi Srbije".

Govoreći o nastavku posete Vučić je rekao da će sutra otvoriti Mumbajsku berzu ističući da je beskrajno zahvalan na toj velikoj časti i dodao da veruje da trgovinsku razmenu od oko 130 miliona dolara mpožemo uskoro da udesetostručimo.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2017 Netmark d.o.o.