Arhiva » Vesti » Danas 12.01.2017

Legende o Miletu

Danas četvrtak, 12. januar 2017.  |  Piše: Redakcijski komentar Piš

Nisu potrebna tumačenja i čitanja između redova da bi se znalo da Milorad Dodik i Tomislav Nikolić sanjaju o ostvarenju projekta "velika Srbija".

Takođe, nisu potrebne posebne analize da bi utvrdilo da je njihovo političko postojanje utemeljeno na toj "ideji" mračnjačke, nacionalističke, netrpeljive i zaostale Srbije. Nije neophodna ni direktnost u njihovim izjavama da bi utvrdilo da su predani interesima onih koji su za obnavljanje konflikta u regionu, zasnovanim na tim starim idejama - svi Srbi u jednoj državi.

Međutim, nakon proslave Dana Republike Srpske, svetski mediji bavili su se potanko analizama njihovih izjava tog dana, najavljujući mogućnost izbijanja sukoba u BiH, odnosno izvlačili strepeće zaključke iz nastupa ovog velikosrpskog dvojca. Šlag na ovoj bajatoj torti bio je, razume se, Emir Kusturica sa svojom umetničkom fantazijom o atomskoj bombi koju bi velika Srbija sa svim Srbima u njoj trebalo da ima kako bi se suprotstavila zlim evropskim i američkim silama.

Međutim, upravo tim američkim i evropskim silama čini se da su potrebne analize i tumačenja, jer jedno zastupaju i proklamuju, a nešto sasvim drugo (ne) sprovode. O tome da će Milorad Dodik biti sankcionisan, kažnjen, čak i hapšen raspredaju se priče širom regiona, polako prelazeći u legende. Da će Dodik snositi posledice zbog svojih izjava o raspadu države BiH, koje neretko i polako sprovodi i u delo, moglo se čuti nebrojeno puta, godinama unazad.

Šta će biti sa Dodikom? Biće uhapšen. Posle određenog vremena i nečinjenja, a usled nekog novog poteza predsednika RS, pitanje - šta će biti sa Dodikom - dobije odgovor - biće smenjen. Šta će sad biti sa Dodikom?, pitanje postavljeno u skladu sa novim događajima koji upućuju na sledeći korak u cilju razbijanja države, dobija odgovor - Dodik će snositi posledice. I dok Dodik "hrabro" korača napred, svaki put sve snažniji i ohrabreniji, EU i SAD ga hapse, privode, saslušavaju, kažnjavaju u svojim izjavama i snovima ali ne i u praksi i na javi.

Zbog toga se opravdano sumnja da Rusija i njeni neprijatelji EU i SAD zapravo imaju isti cilj - da podele Bosnu po entitetskim linijama, s tim što je Rusija iskrena u tim namerama za razliku od onih sa druge strane vatre. Argumenti koji imaju razumevanja za to što EU i Amerika ne preduzimaju nikakve korake zbog mogućeg izbijanja haosa i bezumlja nakon sklanjanja Dodika sa političke scene, zanemaruju da se država zapravo uveliko raspada na njihove oči i skrštene ruke.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2017 Netmark d.o.o.