Izvor: Danas/Kultura arhiva vesti 16.01.2017

Ivana Dimić dobitnik Nagrade NIN

Danas 16.01.2017
Dobitnik Nagade NIN za 2016. godinu je Ivana Dimić za roman Arzamaš, objavio je danas žiri. Za Nagradu kritike za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2016. u najužem izboru bili su još i romani Vladana Matijevića "Susret pod neobičnim… »

Snimam filmove kao da su romani

Danas 16.01.2017
Imali smo mnogo knjiga ruskih autora u našoj biblioteci. Takve knjige sam čitao u svom detinjstvu. Kada sam odrastao, počeo sam ponovo da ih čitam i postale su deo moje kulture * Otac nas je svakog vikenda vodio u obližnji grad. Gledali smo… »

Znate li koliko stepeni ima Marsovski krug?

Danas 16.01.2017
Australijanac DŽejms Tenton, zaposlen kao "matematičar na daljinu" pri Američkom matematičkom društvu, posvetio se premošćavanju jaza koji postoji između školske matematike i kreativne matematike koju izučavaju i kojom se bave profesionalni… »

U Indiji svi voze po sluhu

Danas 16.01.2017
Kao da su stranice rikši napravljene od iluzije; i ako nekoga okrznu, taj to uopšte ne primeti ili primeti usput, kao u snu. Vozači rikši znaju: put je zvuk. Kao da vozače i putnike i pešake čuva sam bog Višnu. Kao da su stranice rikši… »

Premijera filma "Delinkventi" u Poletu

Danas 16.01.2017
Premijera dokumentarnog filma "Delinkventi" u režiji Tamare von Steiner zakazana je za sutra u 20 sati u Galeriji Polet. Prvi put u istoriji, filmska ekipa ulazi u ozloglašeni zatvor Učardone u Palermu, prikazujući kako danas izgleda mesto koje je… »