Izvor: Dojče vele arhiva vesti 16.01.2017

Trampov verbalni šamar Nemačkoj

Dojče vele 16.01.2017
Donald Tramp, novoizabrani predsednik SAD, nije štedeo Nemačku u intervju za „Bild“ i „Tajms“ – od kritike zbog izbegličke politike, preko dominacije u EU, pa sve do pretnje nemačkim proizvođačima automobila. On je uvek gajio „veliko… »

Šta Putin očekuje od Trampa?

Dojče vele 16.01.2017
Na vrhu Putinovog popisa želja za Trampa je sigurno ukidanje sankcija. Izgleda da Moskva želi i priznanje ruske aneksije Krima. Oboje je povezano, a Tramp je pokazao spremnost da se o tome razgovara. Bilo je to 17. decembra 2015. Nakon svoje godišnje… »

Globalna nejednakost raste

Dojče vele 16.01.2017
Osam ljudi poseduje isto onoliko koliko i čitava siromašnija polovina svetskog stanovništa, prenosi organizacija Oksfam, koja predlaže da se celokupna privreda preorijentiše na dobro svih. Dan pred početak Svetskog privrednog foruma u Davosu, gde se… »

„Voz koji ne vozi nikuda“

Dojče vele 16.01.2017
Nemačka štampa se, između ostalog, bavila i sukobom oko srpskog voza iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu koji nije stigao na cilj. Komentatori uglavnom ocenjuju da je temeljni spor Beograda i Prištine daleko od rešenja. U tekstu pod naslovom „Krhki… »

„Srbija bi jednim potezom uništila sav politički kapital“

Dojče vele 16.01.2017
O porastu napetosti između Beograda i Prištine sa Andreasom Ernstom, švajcarskim novinarom i poznavaocem balkanskih prilika razgovarao je Bahri Cani. DW: Kako vidite najnoviju napetost između Srbije i Kosova ( Voz, Haradinaj i zid u kosovskoj… »

O čemu će biti reči u Davosu?

Dojče vele 16.01.2017
„Odgovorno i odgovarajuće liderstvo“ – tako glasi ovogodišnji moto Svetskog ekonomskog foruma u Davosu na kome se sastaje svetska elita. Ove godine, međutim, tamo čini se vlada velika nesigurnost. On, Klaus Švab, nije kriv. Nije kriv ni Svetski… »

Hitlerova knjiga bestseler u Nemačkoj

Dojče vele 16.01.2017
Komentarisano izdanje „Moje borbe“ (Mein Kampf) Adolfa Hitlera već godinu dana je na tržištu Nemačke. I postiže velik komercijalni uspeh: do sada je prodato u čak 85.000 primeraka, a u pripremi je već i 6. izdanje. Prvi primerak knjige… »

Tramp preti

Dojče vele 16.01.2017
Kako će kancelarka Angela Merkel reagovati na protivrečne signale iz Vašingtona? Ona može samouvereno da ukaže na sve ono što je Nemačka uradila za transatlantske odnose, smatra Miodrag Šorić. "NATO je prevaziđen." Ova rečenica ne potiče od… »