Kultura arhiva vesti 17.01.2017

Milošu Radoviću nagrada "Zlatna kamila"

Press 17.01.2017
Miloš Radović reditelj filma "Dnevnik mašinovođe” dobitnik je nagrade ”Zlatna kamila” za najboljeg reditelja na nedavno završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Džaipuru, objavili su producenti. Foto:b92.net Festival je održan od 7.-11… »

Akiko Suvanai nastupa sa filharmoničarima

B92 17.01.2017
Nakon više od decenije pauze, japanska violinistička zvezda Akiko Suvanai, ponovo će nastupiti sa Beogradskom filharmonijom 19. i 20. januara na sceni Kolarca. Ovom prilikom zajedno sa dirigentom Danijelom Rajskinom i sa ne tako često izvođenim… »

Vudi Harelson snima prvi film "uživo" u istoriji

Press 17.01.2017
Prvi Hičkokov film u Tehnikoloru je "Konopac" (1948) i montiran je tako da izgleda kao da je sve jedan kadar, mađarski reditelj Bela Tar je trideset godina kasnije snimio "Magbet" zaista iz jednog kadra, a Vudi Harelson sada želi da ode korak dalje… »

Gordanu Mihiću uručena Nagrada za buduće filmove

Press 17.01.2017
Osnivač "Kustendorfa"Emir Kusturica uručio je večeras u Drvengradu scenaristi Gordanu Mihuću "Nagradu za buduće filmove, istakavši da je u pitanju jedan od najboljih scenarista u Evropi, a koga nismo dovoljno slavili. Foto:B92.net "On zapravo ulazi… »

Šerlok Holms: Dedukcija, droga i The Woman

B92 17.01.2017
Da njega nema Poaro ne bi imao svog Hejstingsa, detektivske priče ne bile to što jesu, a svet bi bio drugačiji, ako ništa drugo dosadniji. On je najpoznatiji detektiv na svetu i globalni fenomen koji traje 130 godina. Šerlok Holms. “Konsalting… »

(Foto) savladale je emocije: Sloboda Mićalović prvi put uplakana u javnosti, a evo zbog koga!

Kurir 17.01.2017
Sloboda Mićalović nije mogla da savlada suze kada je pričala o svom filmu na "Kustendorfu". Nakon svetske premijere na Venecijanskom filmskom festivalu, projekcija u Lisabonu, Londonu, Moskvi, novo Kusturičino ostvarenje u kome igra uz Moniku Beluči… »

SM: SAD pomažu obnovu Carske palate

RTV 17.01.2017
SREMSKA MITROVICA - Ataše za kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Erika Kin posetila je Zavod za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici. Povod je dogovor o nastavku saradnje na konzervaciji i restauraciji mozaika Carske… »

Ciklus filmova "Pank na filmu" u Jugoslovenskoj kinoteci

Nedeljnik 17.01.2017
U terminima od 18 i 21 časova biće prikazano 9 filmova. Cena ulaznice je 150 dinara. Jugoslovenska kinoteka i Dejan D. Marković pripremili su ciklus filmova pod nazivom "PANK na filmu". Program je na repertoaru od srede 18. januara do nedelje 22… »

Video: Iračanin pravi minijaturne replike uništenih umjetnina

Al Jazeera 17.01.2017
ISIL je uništio brojne kipove u drevnom Nimrudu, a svojim replikama mladi Ninos Thabet čuva ih od zaborava. Mladi umjetnik u iračkom gradu Erbilu stvara replike drevnih umjetničkih djela koje su uništili borci grupe Islamska država Irak i Levant… »

Priznanje Radoju Čupiću

RTV 17.01.2017
NOVI SAD - Novosadski glumac Radoje Čupić dobitnik je priznanja "Predrag Peđa Tomanović" za najbolje glumačko ostvarenje u prošloj godini. Nagradu dodeljuje Zadužbina "Predrag Peđa Tomanović", u sećanje na rano preminulog glumca. Priznanje… »