Izvor: RTS/Nauka & Tehnologija arhiva vesti 23.01.2017

„Samsung“: Dizajn i proizvodnja baterije uzrok problema „nouta 7“

RTS 23.01.2017
Južnokorejska kompanija „Samsung elektroniks“ saopštila je da su problemi s dizajnom i proizvodnjom baterija u pametnim telefonima dovodili do pregrevanja i u pojedinim slučajevima do zapaljivanja modela „galaksi nout 7“. Saopštenje o istrazi… »

Kako je Veliki rat poslužio kao inspiracija za „Gospodara prstenova“

RTS 23.01.2017
Na stodvadesetpetogodišnjicu rođenja Dž. R. R. Tolkina, njegov unuk opisuje kako je Prvi svetski rat uticao na dela slavnog pisca. Sajmon Tolkin je autor Ničije zemlje, romana inspirisanog onim što je doživeo njegov deda Dž. R. R. Tolkin za vreme… »

U Parizu uveden autobus bez vozača

RTS 23.01.2017
Senzori i kamere govore autobusu na pariskoj liniji EZ10 kada da stane i krene, koliko brzo da ide i u kom pravcu. Električni autobus saobraća na test ruti između železničkih stanica „Lion“ i „Austerlic“, dok će ostale rute biti… »

Mladi eko-reporteri brinu o svojoj okolini!

RTS 23.01.2017
Međunarodni program „Mladi eko-reporteri" (Young Reporters for the Environment – YRE) predstavlja mrežu mladih koji edukuju javnost kreativnim izveštavanjem o problemima zaštite životne sredine. Program „Mladi eko-reporteri" vodi Fondacija za… »

Rusi će štampati modele ljudskih organa u svemiru

RTS 23.01.2017
Ruska kompanija „Tri-de bioprinting solušns“ planira da do 2030. godine napravi biološki štampač za izradu ljudskog bubrega koji bi se koristio za transplantaciju. Naučnici imaju osnova za tako optimistične prognoze. Dve godine je bilo potrebno… »

Austrijska nacionalna bibliteka

RTS 23.01.2017
U prestonici nekadašnjeg moćnog Habzburškog carstva nalazi se jedna od najlepših biblioteka u svetu. Upoznajemo vas sa istorijom Austrijske nacionalne biblioteke koja je smeštena u palati Hofburg u centru Beča. Istorija Austrijske nacionalne… »

Kina ima korisnika interneta isto kao Evropa stanovnika

RTS 23.01.2017
Sa 731 milion korisnika interneta, Kina ima isti broj ljudi koji su povremeno onlajn kao što Evropa ima stanovnika, saopštile su danas vlasti u Pekingu. Ukupno 53,2 odsto od 1,37 milijardi Kineza koristi internet, naveo je kineski Centar za informacije… »

Jedan pogled na sazvežđe Strelca

RTS 23.01.2017
Ova slika od koje staje dah, snimljena je pomoću Nasinog/Esinog teleskopa Habl. Na snimku se vide delovi sazvežđa Strelca. Region je prikazan u detalju – jarko crvene i sjajno plave zvezde razbacane su po kadru, na pozadini koju čini ogroman broj… »