Boltu oduzeta medalja u štafeti

Beta 25.01.2017

Višestrukom olimpijskom i svetskom atletskom šampionu Jamajčaninu Juseinu Boltu oduzeta je danas zlatna medalja sa Igara u Pekingu 2008. godine, u štafeti 4x100 metara, pošto je posle ponovljenog testiranja utvrđeno da su rezultati člana štafete Neste Kartera bili pozitivni na doping.

Karter je trčao za Jamajku u kvalifikacijama i finalu, kada je ekipa oborila svetski rekord na putu do zlatne medalje na Igrama u Kini.

"Jamajčanski tim je diskvalifikovan. Medalje, diplome i ostale nagrade biće vraćene", navodi se u saopštenju Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

U Karterovom uzorku, koji je uzet pre finala, pronađena je zabranjena supstanca metilheksanamin.

Ti rezultati sada bacaju mrlju na jednog od najboljih atletičara svih vremena Bolta, koji više nema po tri zlatne medalje na tri uzastopna takmičenja na Olimpijskim igrama.

Zlatnu medalju dobiće ekipa Trinidada i Tobaga, Japanu će pripasti srebro, a Brazilu bronza.

MOK je saopštio da je Karter priznao da je uzeo tu supstancu kako bi mu pomogla da se oporavi posle treninga i kako bi izgradi mišićnu masu, po savetu trenera Stivena Frensisa.

"On je rekao da nije bio svestan da se radi o supstanci metilheksanamin. On je rekao i da se seća da je u jednom trenutku tokom karijere dobio informacije o dopingu od jamajčanske antidoping agencije, ali tvrdi da nije dobio nikakvu formalnu obuku za borbu protiv dopinga", navodi se u saopštenju MOK-a.

Karter je bio i član jamajčanske štafete na Igrama u Londonu 2012. godine, gde je njegova ekipa ponovo osvojila zlatnu medalju i postavila novi svetski rekord, od 36,84 sekunde.

(Beta, 01.25.2017)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Sport, najnovije vesti »