Izvor: Dojče vele arhiva vesti 25.01.2017

Tesna veza korupcije i nejednakosti

Dojče vele 25.01.2017
Vlade širom sveta žele da suzbiju korupciju, ali taj trend je u porastu. Posebno je uočljivo koliko je tesna veza između korupcije i nejednakosti. Prema najnovijem Indeksu korupcije, Srbija je na 72. mestu. Šta je zajedničko gradonačelniku… »

U Berlinu znaju za Savamalu

Dojče vele 25.01.2017
Reforme u Srbiji su zaustavljene, a naprednjaci igraju na kartu nacionalizma – piše u internoj analizi nemačkog Ministarstva spoljnih poslova u koju DW ima uvid. Kao negativni primeri ističu se Savamala i smene u RTV-u. „Program reformi koji je… »

Izolacija SAD i šanse za Kinu

Dojče vele 25.01.2017
Štampa na nemačkom komentariše i analizira povlačenje SAD iz pregovora o Sporazumu o transpacifičkom partnerstvu TPP. Predsednik SAD Donald Tramp je tom odlukom ispunio važno predzborno obećanje i mnoge – naljutio. „Peking se zadovoljno… »

Ponovo u igri

Dojče vele 25.01.2017
Vicekancelar Zigmar Gabrijel iznenađujuće je ustupio poziciju šefa socijaldemokrata Martinu Šulcu, koji će biti i kandidat za kancelara. To vraća ovu stranku u neizvesnu borbu sa Merkelovom, komentariše Dagmar Engel. Čekanje se isplatilo –… »

Zajednička vizija Netanjahua i Trampa?

Dojče vele 25.01.2017
Premijer Izraela obradovao zbog toga što je Donald Tramp izabran za predsednika SAD. Ali bi sada kurs koji sprovodi Bela kuća mogao da mu napravi probleme. I to ne samo zbog mogućeg preseljenja ambasade u Jerusalim. „O našem dostojanstvu nema… »

„Nećemo tuđe izbeglice“

Dojče vele 25.01.2017
U Belorusiji bi trebalo da – uz pomoć novca Evropske unije – nastanu centri za ilegalne migrante. Planovi su izazvali zabrinutost građana te zemlje, ali i Rusije. Minsk preti zaustavljanjem projekta. Aleksandar Lukašenko rešio je da lično smiri… »

Spuštanje lopte

Dojče vele 25.01.2017
Još jedna runda dijaloga Beograd i Prištine u Briselu završena je nadom u bolje dane za odnose Srba i Albanaca. Ono na šta se i dalje čeka, jeste realizacija tih konkretnih dogovora. Pojačane tenzije između Beograd i Prištine, izgubljeno… »