Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 26.01.2017

Sestre Williams u finalu Australian Opena

Al Jazeera 26.01.2017
Serena je pobijedila Hrvaticu Lučić-Baroni, a Venus nadigrala sunarodnjakinju Vandeweghe. Američke teniserke i sestre Venus i Serena Williams plasirale su se u finale Australian Opena i ponovit će okršaj od prije 14 godina u Melbourneu. Serena je… »

Meksički predsjednik otkazao posjetu SAD-u nakon Trumpovih izjava

Al Jazeera 26.01.2017
Trump je poručio Nietu da razmotri otkazivanje posjete Washingtonu ako Meksiko odbije platiti izgradnju zida na granici. Meksički predsjednik Enrique Peña Nieto otkazao je posjetu Washingtonu nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da bi… »

Albright: Upisat ću se kao muslimanka

Al Jazeera 26.01.2017
Madeleine Albright je odrasla kao kršćanka, a kasnije je došla do saznanja da potiče iz jevrejske porodice. Bivša američka državna sekretarka Madeleine Albright je na svom Twitter nalogu objavila da je spremna da se upiše kao muslimanka iz… »

Dodik i Čović: Treba zamijeniti strance u Ustavnom sudu

Al Jazeera 26.01.2017
Predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH smatraju i da revizija tužbe BiH protiv Srbije treba biti odbačena. Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Milorad Dodik i Dragan Čović najavili su, nakon… »

Nađena tijela svih 29 žrtava lavine u Italiji

Al Jazeera 26.01.2017
Hotel Rigopiano prošle je sedmice gotovo u potpunosti uništila katastrofalna lavina nakon serije zemljotresa. Ukupan broj poginulih u hotelu u centralnoj Italiji koji je srušila lavina porastao je na 29 nakon što su italijanske spasilačke službe… »

Putin pozvao na borbeno jačanje vojske

Al Jazeera 26.01.2017
Ruski predsjednik izrazio je nadu da će oružane snage biti značajno ojačane novim višenamjenskim lovačkim avionima MiG-35. Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u četvrtak na jačanje borbene sposobnosti Ruskih oružanih snaga, uključujući… »

Grčka neće izručiti 'pučiste' Turskoj

Al Jazeera 26.01.2017
Vrhovni sud odlučio je da vojnici koje Turska optužuje za upletenost u pokušaj državnog udara ne budu izručeni; odluka je konačna. Vrhovni sud Grčke odlučio je ne izručiti turske vojnike koji su pobjegli u Grčku nakon neuspjela pokušaja… »

Trump: Ograničiti ulazak migranata iz muslimanskih zemalja

Al Jazeera 26.01.2017
Američki predsjednik tvrdi da njegov plan ne znači progon muslimana, dok demonstranti u New Yorku poručuju kako neće dozvoliti podjele. Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je da je njegov plan da se ograniči ulazak ljudi iz nekoliko muslimanskih… »

Vučić bi i u Bjelorusiji kupovao lovačke avione

Al Jazeera 26.01.2017
Premijer Srbije razgovarao je o potencijalnoj kupovini lovačkih aviona i protivavionskog oružja za Vojsku Srbije 'pod najpovoljnijim uslovima'. Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Minsku da je sa bjeloruskim zvaničnicima razgovarao… »

Razmjena Srbije i Slovenije prešla milijardu eura

Al Jazeera 26.01.2017
Trgovinska razmjena iznosi rekordnih 1,2 milijarde eura; uz ekonomsku, ohrabrujuća je i saradnja u sektoru usluga i investicija. Slovensko-srbijanska komisija za ekonomsku suradnju zaključila je u četvrtak, završavajući dvodnevnu sjednicu u… »