Izvor: Al Jazeera/Balkan arhiva vesti 26.01.2017

Vučić bi i u Bjelorusiji kupovao lovačke avione

Al Jazeera 26.01.2017
Premijer Srbije razgovarao je o potencijalnoj kupovini lovačkih aviona i protivavionskog oružja za Vojsku Srbije 'pod najpovoljnijim uslovima'. Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Minsku da je sa bjeloruskim zvaničnicima razgovarao… »

Ivanić: Tužba za genocid bila bi uvod u novu krizu

Al Jazeera 26.01.2017
Nakon što su se reviziji bh. tužbe za genocid protiv Srbije usprotivili Dačić, Dodik i Čović učinio je to i Ivanić. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić poručio je u četvrtak kako "odnose Beograda i Sarajeva… »

Puljić: U Bosni i Hercegovini nastavljeno je etničko čišćenje

Al Jazeera 26.01.2017
'Dejtonski sporazum zaustavio je rat, ali nije uspostavio pravedan mir', ocijenio je nadbiskup i vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. "U Bosni i Hercegovini nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma zaustavljen je rat, ali nije uspostavljen pravedan mir"… »

Crnadak i Kurz u Beču o eurointegracijama BiH

Al Jazeera 26.01.2017
Ministar vanjskih poslova BiH je kazao kako ta država želi dobiti status kandidata za članstvo u EU do kraja 2017. Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u Beču sa austrijskim ministrom za Evropu, integracije i vanjske… »

Francuska odobrila članstvo Crne Gore u NATO-u

Al Jazeera 26.01.2017
Gornji dom francuskog parlamenta ratificirao je Protokol o pristupanju Crne Gore kao 29. članice NATO-a. Parlament Francuske odobrio je članstvo Crne Gore u NATO alijansu. Parlament i Senat u toj zemlji ratificirali su tekst Protokola kojim se odobrava… »

CIK ponovo poništio izbore u Stocu

Al Jazeera 26.01.2017
Poništeni su izbori za načelnika i općinsko vijeće, a moguća je žalba Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine u roku dva dana. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je, postupajući po Rješenju Apelacionog odjela Suda… »

Austrija: Osmero uhapšenih zbog veza s ISIL-om

Al Jazeera 26.01.2017
Većina uhapšenih je s prostora bivše Jugoslavije, javljaju austrijski mediji. Austrijske vlasti su uhapsile osmero ljudi osumnjičenih za članstvo u terorističkoj organizaciji koja ima moguće veze sa skupinom Islamska država Irak i Levant (ISIL)… »