Izvor: Dojče vele arhiva vesti 26.01.2017

Tri berlinska pogleda na Srbiju

Dojče vele 26.01.2017
Kako Nemačka gleda na trzavice u regionu, rastuću autokratiju u Srbiji, evropsku perspektivu zemlje i odnose sa Rusijom? DW je pitao poslanike Torstena Fraja (CDU), Sevim Dagdelen (Levica) i Josipa Juratovića (SPD). Bregzit, ekonomska i izbeglička… »

Koliko su realna Trampova obećanja?

Dojče vele 26.01.2017
Novi američki predsednik Donald Tramp želi da u narednoj dekadi stvori 25 miliona novih radnih mesta. To za američke prilike nije ništa neobično, slično je uspevalo i ranije. Ali šta je u Trampovim namerama opasno? Konačno može da se pročita… »

Problematične reforme

Dojče vele 26.01.2017
Premalo vojnika, loša oprema, preopterećenost: opunomoćenik Bundestaga za nemačku armiju nije zadovoljan stanjem u Bundesveru. A i vojnici se žale. Moraju da rade duže i više nego što je predviđeno. Mali, Sredozemno more, Litvanija: sve više… »

Bum – uprkos Trampu

Dojče vele 26.01.2017
Istorijski dan na njujorškoj berzi: Industrijski indeks Dau Džouns je prvi put premašio vrednost od 20.000 poena. Da li je to zaista zasluga Donalda Trampa? Rolf Venkel nije baš siguran da je tako…. Za većinu posmatrača je jasno odakle opušteno… »

Počinje obračun sa „građanima Rajha“

Dojče vele 26.01.2017
U Nemačkoj se sve više govori o „građanima Rajha“ – ljudima koji ne priznaju nemačku državu u njenom sadašnjem obliku. Među takvima je policija izvršila nekoliko velikih racija. „Građani Rajha" su naprasno izbili u prvi plan – nemački… »

„On može da krene u napad na kancelarku“

Dojče vele 26.01.2017
Odlučeno je: predsednik nemačkih socijaldemokrata i vicekancelar Zigmar Gabrijel, neće biti SPD-ov kandidat za kancelara. Sa Martinom Šulcom ta stranka bi mogla da ima dobre šanse na izborima, smatra prof. Nils Diderih. DW: Da li su socijaldemokrate… »

Erasmus – uspešan projekat Evrope

Dojče vele 26.01.2017
Kristina iz Bremena studirala je u Zagrebu, Liza iz Berlina u Malagi... One su samo neke iz programa Erasmus koji slavi 30 godina postojanja – i koji je uspeo da ujedini Evropu kao malo koji drugi projekat. Kristina dolazi iz Bremena na severu Nemačke… »

Uspon aplikacija za naručivanje hrane

Dojče vele 26.01.2017
Par klikova mišem ili poteza prstom na pametnom telefonu i – večera je tu. U Evropi se upravo beleži dramatičan porast broja narudžbina jela preko interneta. Da li to znači da je klasičnim restoranima odzvonilo? Sve više građana Nemačke pri… »