Izvor: Glas Amerike arhiva vesti 26.01.2017

Pokušaj da se ublaže tenzije Trampove administracije sa Meksikom

Glas Amerike 26.01.2017
Predsednik Donald Tramp razgovarao je u petak sat vremena telefonom sa meksičkim predsednikom Enrike Penja Nijetom. Razgovor je usledio dan nakon što je meksički predsednik otkazao posetu Vašingtonu zbog insistiranja predsednika Trampa da Meksiko… »

Stoltenberg: Nema razloga da Senat SAD ne usvoji Protokol

Glas Amerike 26.01.2017
Gornji dom francuskog parlamenta je u četvratk ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Crnogorski premijer, Duško Marković je iskazao uvjerenje da će i Amerika ratifikovati ovaj dokument i da će Crna Gora na proljetnom NATO samitu… »

Sat sudnjeg dana pomeren ka ponoći

Glas Amerike 26.01.2017
Grupa naučnika koji održavaju tzv. sat sudnjeg dana pomerili su sat za 30 sekundi bliže ponoći, odnosno globalnoj katastrofi, navodeći da su takvu odluku doneli uzimajući u obzir povećanje pretnje po čovečanstvo. Udruženje “Bulletin of Atomic… »

Visoki diplomatski zvaničnici napuštaju Stejt department

Glas Amerike 26.01.2017
Petoro diplomata iz višeg menadžerskog tima u američkom Stejt dipartmentu (SD) napustilo je svoje pozicije, samo nekoliko dana pre nego što izbor predsednika Donalda Trampa za prvog čoveka američke diplomatije treba da bude potvrđen u Senatu i… »

Tramp u Filadelfiji: Vraćamo moć običnim Amerikancima

Glas Amerike 26.01.2017
Američki predsednik Donald Tramp poručio je u Filadelfiji da je tokom prvih nekoliko dana svog mandata već preduzeo mere kojima se moć vraća u ruke običnih gradjana. Tramp takodje najavljuje novu izvršnu uredbu kojom bi se zabranio ulazak u zemlju… »

Obnovljena žestoka debata o abortusu u SAD

Glas Amerike 26.01.2017
Predsednički mandat Donalda Trampa je star manje od nedelju dana, a kongresne i izvršne akcije već su obnovile dugotrajnu debatu oko abortusa. Uz dva velika protestna marša u samo šest dana, pristalice obe strane ne pokazuju znake povlačenja. Manje… »

Turska i Rusija: Rano govoriti o bezbednim zonama u Siriji

Glas Amerike 26.01.2017
Turska je saopštila da je suviše rano za komentare o planu predsednika Donalda Trampa da se uspostave bezbedne zone u Siriji. Predstavnik Turskog ministarstva spoljnih poslova Husein Muftoglu je rekao u četvrtak novinarima da je svestan da će Tramp… »

Korupcija u svetu: Srbija na sredini liste

Glas Amerike 26.01.2017
Kao i svake godine, međunarodna organizacija Transparentnost izašla je danas sa podacima o percepciji korupcije u svetu u 2016. godini. Na čelu liste su Danska i Novi Zeland, Srbija je, kao i sve zemlje regione oko sredine liste, a zemlje sa najviše… »

Mej za obnovu "specijalnih veza" Britanije i SAD

Glas Amerike 26.01.2017
Britanska premijerka Tereza Mej spremna je da pozove na obnovu “specijalnih odnosa” sa Sjedinjenim Državama, dok se Britanija priprema da napusti Evropsku uniju, a predsednik Donald Tramp počinje svoj mandat na položaju američkog lidera. Tereza… »

Istorija predsedničkih uredbi: Kako predsednici SAD pišu istoriju

Glas Amerike 26.01.2017
Prvu nedelja predsednikovanja Donalda Trampa obeležilo je predsednikovo potpisivanje više dokumenata kojima se određuje politika u raznim oblastima, od povlačenja Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, do povlačenja Sjedinjenih Država iz… »