Izvor: RTS/Balkan arhiva vesti 26.01.2017

Plenković: Komisija za suočavanje s prošlošću krajem februara

RTS 26.01.2017
Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković najavio je da će sastav i referentni okvir za rad Komisije za suočavanje s prošlošću biti poznati do kraja februara. Plenković je na konferenciji za novinare povodom 100 dana vlade, rekao da se na tom… »

Marković: Okončaćemo proces priključenja NATO-u uprkos pritiscima

RTS 26.01.2017
Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da će zvanična Podgorica okončati proces priključenja NATO-u u parlamentu uprkos mnogim pritscima da se to ne dogodi. Marković je podsetio da su 16. oktobra u Crnoj Gori održani parlamentarni izborima… »

Linta: Neka Plenković pokaže da nije lažni antifašista

RTS 26.01.2017
Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da on i članovi njegove vlade konkretnim merama i aktivnostima pokažu da su iskreni, a ne lažni antifašisti. "To znači, između ostalog, da vlada donese… »

Spomen-područje Jasenovac osuđuje Mesićeve izjave o logoru

RTS 26.01.2017
Javna ustanova "Spomen-područje Jasenovac" osudila je izjave nekadašnjeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića, koji je 1992. godine, između ostalog, izjavio da je ustaški logor "Jasenovac" bio radni logor i da su zatočenici tu našli spas od smrti… »

Planirali uspostavljanje "islamske države" u Austriji

RTS 26.01.2017
Članovi islamističko-salafističke mreže, uhapšeni u četvrtak u Beču i Gracu, planirali su da u Austriji uspostave neku vrstu "islamske države", izjavili su ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka, generalni direktor za javnu… »

Slovenački parlament usvojio izmene Zakona o strancima

RTS 26.01.2017
Slovenački parlament usvojio je amandmane na vladin predlog izmene zakona o strancima, sa restriktivnim odredbama za potencijalne migrante i azilante, koje su prethodno kritikovali Savet Evrope i međunarodne nevladine organizacije. Zakon predviđa… »

Orban: Vreme je da Trampa shvatimo ozbiljno

RTS 26.01.2017
Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da je krajnje vreme da Evropska unija ozbiljno shvati novog predsednika SAD Donalda Trampa. Orban je rekao na konferenciji za štampu u Briselu da EU treba da pregovara o novom trgovinskom sporazumu sa SAD, kao i… »

Antiteroristička akcija u Austriji, 11 privedenih

RTS 26.01.2017
Austrijska policija sprovela je antiterorističku akciju kako bi razbila grupu sa prostora bivše Jugoslavije, osumnjičenu za pokušaj uspostavljanja radikalno- islamističke organizacije. Uhapšeno je 11 muškaraca u Beču i Gracu. Trojica uhapšenih… »

Pauer: Greše oni koji računaju na Putinovu snagu i podršku

RTS 26.01.2017
Bivša američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer rekla je da se nada da će novi američki predsednik Donald Tramp uvideti kako nema osnove da Rusiju i njenog lidera Vladimira Putina povezuje s istinskim vrednostima iza kojih decenijama… »

Makedonija, formiranje vlade pod velom tajne

RTS 26.01.2017
Pregovori o formiranju nove makedonski vlade između VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i albanske patije Demokratske unije za integacije (DUI) Ali Ahmetija su, tri dana do isteka roka, obavijeni velom tajne. "Sputnjik" prenosi da Gruevski… »