Izvor: Slobodna Evropa/Balkan arhiva vesti 26.01.2017

Vučić u Belorusiji razgovarao o kupovini lovačkih aviona

Slobodna Evropa 26.01.2017
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Minsku da je s beloruskim zvaničnicima razgovarao o potencijalnoj kupovini lovačkih aviona i protivavionskog oružja za Vojsku Srbije "pod najpovoljnijim uslovima". Vučić je za… »

Plenković: Osudićemo ustaški režim

Slobodna Evropa 26.01.2017
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je u toku rad na formiranju komisije za suočavanje za prošlošću, te najavio da će Hrvatska osuditi ustaški režim koji je počinio brojne zločine, ali isto tako "trezveno reći šta se… »

Crna Gora i NATO: Ratifikovanje pristupnog protokola u završnoj fazi

Slobodna Evropa 26.01.2017
Crnogorski premijer Duško Marković i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenili su danas u Briselu da je Crna Gora na dobrom putu da uskoro postane članica NATO-a i da je proces ratifikovanja pristupnog protokola u završnoj fazi. Marković… »

Tusk s Markovićem: Za Balkan, EU nema alternativu

Slobodna Evropa 26.01.2017
Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk ocenio je danas da za Zapadni Balkan "nema bolje alternative" od Evropske unije (EU) koja "ima potencijal da ujedini države i narode" u regionu. "Neprijatelji liberalne demokratije, uprkos našim slobodama i… »

Bh. ministar Crnadak: Cilj je status kandidata za EU do kraja 2017.

Slobodna Evropa 26.01.2017
Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je u Beču da je BiH opredijeljena za evropske integracije i istakao da je novi cilj sticanje statusa kandidata za EU do kraja ove godine. Crnadak je, u razgovoru sa austrijskim… »

Predsednik EP: Napredak Crne Gore ka EU

Slobodna Evropa 26.01.2017
Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je danas u Briselu istakao da je Crna Gora "ostvarila napredak u nekim oblastima" pregovora o prijemu u Evropsku uniju. Tajani je posle susreta s premijerom Duškom Markovićem istakao da je Crna Gora u… »

Dejevsky za RSE: Rusko priznanje Kosova u zamenu za Krim

Slobodna Evropa 26.01.2017
Cenjena britanska publicistkinja i dobra poznavateljka prilika u Rusiji Mary Dejevsky kaže u intervjuu za RSE da bi moguće rešenje između Zapada i Rusije bio sporazum o "priznanju ruske vlasti nad Krimom, u zamenu za priznanje Kosova od strane… »

Tramp: Predsednik Meksika da otkaže sastanak ako neće da plati zid

Slobodna Evropa 26.01.2017
Američki predsednik Donald Tramp poručio je svom meksičkom kolegi Enrikeu Penji Nijetu da treba da otkaže njihov predstojeći sastanak ukoliko Meksiko odbije da plati gradnju zida duž granice dve zemlje. "SAD imaju trgovinski deficit od 60 milijardi… »

Lustig: Đaci u nekim hrvatskim školama ne znaju o holokaustu

Slobodna Evropa 26.01.2017
U Zagrebu je u četvrtak predstavljena multimedijalna izložba američkog umjetnika Andrewa M. Mezvinskog „Jedan dobar dan“ nadahnuta autobiografskim svjedočanstvom nekadašnjeg logoraša iz Auschwitza Prima Levija. Tom će izložbom zagrebački… »

Priština ponovo dobija sinagogu

Slobodna Evropa 26.01.2017
Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji najavio je da će se Prištini vratiti sinagoga koja je srušena pre nekoliko godina, a u Prizrenu će se izgraditi Kulturni jevrejski centar. Veselji je to rekao na Akademiji u Narodnom pozorištu uoči… »