Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 03.02.2017

Crna Gora i Srbija nastupat će zajedno na kineskom tržištu

Al Jazeera 03.02.2017
U prvoj zvaničnoj posjeti Beogradu, crnogorski premijer razgovarao je sa premijerom Srbije i o gradnji autoputa Beograd - Podgorica. Crnogorski premijer Duško Marković boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Beogradu. Odnosi Crne Gore i Srbije najbolji su u… »

Video: Rumuni protestirali treći dan, traže ostavku vlade

Al Jazeera 03.02.2017
Rumunska vlada odbacila je u četvrtak pozive da povuče spornu uredbu, za koju kritičari kažu da je veliki korak unazad u borbi protiv korupcije. A video posted by Bogdan Petcu (@bogdanila) on Feb 2, 2017 at 1:34pm PST Deseci hiljada ljudi… »

Nivo radijacije u Fukushimi na rekordnom nivou

Al Jazeera 03.02.2017
Saopćeno je da je nivo radijacije u reaktoru br. 2 sada daleko viši nego što je bio 2012. godine. Nivo radijacije u oštećenom reaktoru nuklearnog postrojenja Fukushima u Japanu dostigao je rekordno visoke vrijednosti, zbog čega bi se mogli ugasiti… »

Seoul: Kim Jong-un smijenio ministra i pogubio zvaničnike

Al Jazeera 03.02.2017
Lider Sjeverne Koreje smijenio je ministra za državnu sigurnost zbog zloupotrebe ovlaštenja i pogubio nekoliko zvaničnika agencije za državnu sigurnost. Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un smijenio je ministra za državnu sigurnost zbog zloupotrebe… »

SAD upozorio Sj. Koreju na snažan odgovor zbog nuklearnog oružja

Al Jazeera 03.02.2017
Novi američki ministar odbrane posjetio je Južnu Koreju, gdje je zaprijetio Pjongjangu zbog razvoja nuklearnog oružja. Američki ministar odbrane upozorio je Sjevernu Koreju na "efikasan i snažan" odgovor ako Pjongjang odluči upotrebljavati nuklearno… »

Bivša upravnica tajnog zatvora postala zamjenica šefa CIA-e

Al Jazeera 03.02.2017
Gina Haspel upravljala je tajnim zatvorom u Tajlandu, gdje su provođene ispitivačke metode koje mnogi smatraju mučenjem. Gina Haspel, dugogodišnja zvaničnica američke Centralne obavještajne agencije (CIA), koja je bila zadužena za tajne operacije… »

Ronaldo i Messi najplaćeniji sportaši u 2016.

Al Jazeera 03.02.2017
Na trećem mjestu "Forbesove" liste najplaćenijih sportaša nalazi se NBA zvijezda LeBron James. Zvijezda portugalske fudbalske reprezentacije i Real Madrida Cristiano Ronaldo najviše je zaradio od svih sportaša u protekloj godini, objavio je američki… »

Bijela kuća: Izraelsko naseljavanje 'možda i nije od pomoći'

Al Jazeera 03.02.2017
U saopćenju Bijele kuće navodi se da SAD nije zauzeo zvanični stav kad je riječ o stvarima vezanim za naseljavanje. Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa saopćila je da izgradnja jevrejskih naselja i širenje postojećih na okupiranim… »

Spiegelova karikatura Trumpa: Nož i odrezana glava Kipa slobode

Al Jazeera 03.02.2017
Naslovnica uglednog njemačkog magazina izazvala veliku pažnju na društvenim mrežama. Ugledni njemački magazin Der Spiegel posvetio je naslovnu stranicu najnovijeg broja američkom predsjedniku, na kojoj je prikazana silueta Donalda Trumpa kako u… »

Iran odgovara SAD-u sankcijama

Al Jazeera 03.02.2017
Ranije je Trump upozorio Iran da se igra vatrom, dok je Zarif odgovorio da Teheran ne planira započinjati rat. Ministarstvo vanjskih poslova Irana je odgovorilo na nove sankcije Sjedinjenih Američkih Država saopćenjem da će uvesti pravna ograničenja… »