Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 05.02.2017

Sud odbacio Trumpovu žalbu na suspenziju zabrane putovanja

Al Jazeera 05.02.2017
Ministarstvo pravosuđa žalilo se na suspenziju zabrane kojom građani iz muslimanskih zemlja ne mogu putovati u SAD. Okružni žalbeni sud u Seattleu odbacio je zahtjev administracije predsjednika Donalda Trumpa da hitno bude ponovno stavljena na snagu… »

Vlada ukinula spornu uredbu, Rumuni i dalje na protestu

Al Jazeera 05.02.2017
Premijer Sorin Grindeanu je izjavio da ne želi podjelu države, a odgovornost za konfuziju prebacio je na ministra pravosuđa. Prosvjedi u Rumunjskoj nastavljeni su i nakon ukidanja sporne uredbe kojom se dekriminaliziraju mnogi slučajevi korupcije… »

Trump: Ako je Putin ubica, ni Amerika nije nevina

Al Jazeera 05.02.2017
I Amerika ima dosta ubica, zar mislite da je tako nevina, zapitao je Trump na novinarsku konstataciju da je Putin ubica. Američki predsednik Donald Trump izjavio je u intervjuu za Fox da poštuje svog ruskog kolegu Vladimira Putina, a na upadicu novinara… »

Video: Deseci mrtvih u snježnim lavinama u Afganistanu i Pakistanu

Al Jazeera 05.02.2017
Snježne lavine uništile 168 kuća i dovele do blokade puteva u centralnim i sjeveroistočnim provincijama Afganistana. Izvor: [Facebook/TOLOnews] Najmanje 54 osobe nastradale su tokom tri dana obilnih snježnih padavina u Afganistanu, dok je u susjednom… »

Hapšenja osumnjičenih članova ISIL-a u Turskoj

Al Jazeera 05.02.2017
Akcije snaga sigurnosti su provedene u šest pokrajina, među uhapšenima ima stranaca i osumnjičenih za planiranje napada. Turska policija uhapsila je više od 200 osoba za koje se sumnja da su članovi oružane grupe Islamska država Irak i Levant, u… »

Le Pen: Referendum o Frexitu, ako budem predsjednica

Al Jazeera 05.02.2017
Marine Le Pen poručila da će, u slučaju da dođe na čelo Francuske, iskorijeniti terorizam u toj zemlji i da neće tolerirati delikvente. Čelnica ultradesničarskog Nacionalnog fronta i predsjednička kandidatkinja Marine Le Pen ponovila je u Lyonu… »

Lavrov: Moskva neće prva ukinuti sankcije EU-u

Al Jazeera 05.02.2017
Sankcije ograničavaju mogućnosti da naše banke dobijaju pozajmice za finansiranje poljoprivrednog sektora, kaže Sergej Lavrov. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva ispravno postupila što je uvela protivmjere Evropskoj… »

CIK: Izbori u Stocu 19. februara

Al Jazeera 05.02.2017
Odluka o datumu održavanja ponovljenih izbora za Općinsko vijeće Stoca donesena je jednoglasno. Centralna izborna komisija BiH odlučila je da će se ponovljeni izbori u Stocu održati 19. februara, javila je Al Jazeerina reporterka Lejla Nezirović… »

Srušen sporni zid u Mitrovici

Al Jazeera 05.02.2017
Predstavnici Sjeverne Mitrovice i Vlade Kosova, uz posredovanje međunarodnih institucija, dogovorili su uklanjanje zida kod mosta na Ibru. U Mitrovici, na sjeveru Kosova, srušen je zid kod mosta preko Ibra koji dijeli južni od sjevernog dijela grada… »

Banja Luko, (ne)kulturna sirotice

Al Jazeera 05.02.2017
Banja Luka više liči na sjeverni dio Kosovske Mitrovice ili kakvog proruskog uzurpiranog teritorija Ukrajine, negoli na bilo šta kulturno i evropsko. Jesam li to dobro čuo da se Banjaluku hoće kandidovati za evropsku kulturnu prijestonicu? Izgleda da… »