Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 06.02.2017

Nevjerovatan preokret: New England Patriotsi osvojili Super Bowl

Al Jazeera 06.02.2017
New England Patriotsi u produžetku svladali Atlanta Falconse 34:28 i osvojili peti naslov. Momčad New England Patriotsa, koju vodi stručnjak hrvatskih korijena Bill Belichick, osvojila je 51. Super Bowl, odnosno naslov prvaka profesionalne lige… »

Rumunski ministar najavio novi krivični zakon

Al Jazeera 06.02.2017
Nakon što je Vlada pod pritiskom masovnih protesta ukinula spornu uredbu o korupciji, demonstranti traže ostavku premijera. Rumunski ministar pravde Florin Iordache rekao je da će tokom dana objaviti detalje novog prijedloga Krivičnog zakona. Njegova… »

Mitrovica: Betonska struktura umjesto spornog zida

Al Jazeera 06.02.2017
U blizini glavnog ibarskog mosta u Sjevernoj Mitrovici, u utorak će početi izgradnja betonske strukture umjesto zida koji je u nedjelju uklonjen. U blizini glavnog ibarskog mosta u Sjevernoj Mitrovici će u utorak početi izgradnja betonske strukture… »

Josipović: Hrvatska i Srbija - blizanci u mržnji

Al Jazeera 06.02.2017
Bivši hrvatski predsjednik smatra da HDZ 'žmiri' na ustašofiliju, ali i da 'snažno sikće četnička zmija u Srbiji'. Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović smatra da Hrvatska demokratska zajednica "žmiri na ustašofiliju", a da vodeći… »

Merkel kandidatkinja vladajuće koalicije

Al Jazeera 06.02.2017
Aktuelna kancelarka je kandidatkinja CDU-a i CSU-a, bez obzira na različite stavove tih stranaka o izbjegličkoj krizi. Vladajuća njemačka koalicija CDU/CSU postigla je dogovor da Angela Merkel bude njihova kandidatkinja za kancelarku na izborima 24… »

Mediji: Dvije trećine američkih lovaca ne mogu letjeti

Al Jazeera 06.02.2017
Prema podacima američke vojske, blizu 53 posto ukupne vojne avijacije, odnosno 1.700 aviona nije u stanju letjeti. Gotovo dvije trećine, tj. približno 62 posto palubnih lovaca F/A-18 Hornet i Superhornet Vojske SAD-a nije u stanju letjeti, objavio je… »

Pahor: Žica na granici više nije potrebna

Al Jazeera 06.02.2017
Predsjednik Slovenije istakao je kako nema prijetnji od novog izbjegličkog vala 'balkanskom rutom'. Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je kako misli da žica na granici s Hrvatskom više nije potrebna i kako, prema njegovim informacijama, nema… »

Assange traži slobodu od Velike Britanije i Švedske

Al Jazeera 06.02.2017
Radna grupa UN-a 5. februara 2016. pozvala je da se prekine njegov 'pritvor, koji je čin samovolje'. Osnivač WikiLeaksa Julian Asange u ponedjeljak je ponovo pozvao Veliku Britaniju i Švedsku da provedu odluku UN-ovog odbora koji je prije godinu… »

Izrael uzvratio tenkovskom paljbom na raketu iz Gaze

Al Jazeera 06.02.2017
Raketa iz Pojasa Gaze eksplodirala je ranije u ponedjeljak na otvorenom polju na jugu Izraela, a u eksploziji nije bilo ozlijeđenih ni štete. Izraelska vojska napala je pozicije Hamasa na sjeveru Pojasa Gaze u znak odmazde za eksploziju rakete jutros na… »

Jemenski pobunjenici lansirali balističku raketu na Rijad

Al Jazeera 06.02.2017
Pokret Husi tvrdi da je uspješno lansirao balističku raketu na Rijad, a najavljuje još napada na glavni grad Saudijske Arabije. Jemenski pobunjenici iz pokreta Husi tvrde da su uspješno lansirali balističku raketu na Rijad, a najavljuju još napada… »