Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 06.02.2017

Rumunski ministar najavio novi krivični zakon

Al Jazeera 06.02.2017
Nakon što je Vlada pod pritiskom masovnih protesta ukinula spornu uredbu o korupciji, demonstranti traže ostavku premijera. Rumunski ministar pravde Florin Iordache rekao je da će tokom dana objaviti detalje novog prijedloga Krivičnog zakona. Njegova… »

Merkel kandidatkinja vladajuće koalicije

Al Jazeera 06.02.2017
Aktuelna kancelarka je kandidatkinja CDU-a i CSU-a, bez obzira na različite stavove tih stranaka o izbjegličkoj krizi. Vladajuća njemačka koalicija CDU/CSU postigla je dogovor da Angela Merkel bude njihova kandidatkinja za kancelarku na izborima 24… »

Mediji: Dvije trećine američkih lovaca ne mogu letjeti

Al Jazeera 06.02.2017
Prema podacima američke vojske, blizu 53 posto ukupne vojne avijacije, odnosno 1.700 aviona nije u stanju letjeti. Gotovo dvije trećine, tj. približno 62 posto palubnih lovaca F/A-18 Hornet i Superhornet Vojske SAD-a nije u stanju letjeti, objavio je… »

Assange traži slobodu od Velike Britanije i Švedske

Al Jazeera 06.02.2017
Radna grupa UN-a 5. februara 2016. pozvala je da se prekine njegov 'pritvor, koji je čin samovolje'. Osnivač WikiLeaksa Julian Asange u ponedjeljak je ponovo pozvao Veliku Britaniju i Švedsku da provedu odluku UN-ovog odbora koji je prije godinu… »

Izrael uzvratio tenkovskom paljbom na raketu iz Gaze

Al Jazeera 06.02.2017
Raketa iz Pojasa Gaze eksplodirala je ranije u ponedjeljak na otvorenom polju na jugu Izraela, a u eksploziji nije bilo ozlijeđenih ni štete. Izraelska vojska napala je pozicije Hamasa na sjeveru Pojasa Gaze u znak odmazde za eksploziju rakete jutros na… »

Jemenski pobunjenici lansirali balističku raketu na Rijad

Al Jazeera 06.02.2017
Pokret Husi tvrdi da je uspješno lansirao balističku raketu na Rijad, a najavljuje još napada na glavni grad Saudijske Arabije. Jemenski pobunjenici iz pokreta Husi tvrde da su uspješno lansirali balističku raketu na Rijad, a najavljuju još napada… »

Uspješno izveden najduži komercijalni let

Al Jazeera 06.02.2017
Boeing 777-200LR Qatar Airwaysa od Dohe do Aucklanda letio je 16 sati i 20 minuta. Zrakoplov na najduljem svjetskom komercijalnom letu, od Katara do Novog Zelanda, uspješno je u ponedjeljak sletio u Aucklandu. Boeing 777-200LR Qatar Airwaysa od Dohe do… »

Video: Više od 100 poginulih u lavinama u Afganistanu

Al Jazeera 06.02.2017
Najmanje 107 osoba poginulo je tokom posljednjih nekoliko dana u mećavama i lavinama u Afganistanu. Najmanje 107 osoba stradalo je u prethodnih dana snježnim lavinama u različitim dijelovima Afganistana, izjavio je glasnogovornik afganistanskog… »

Trump: SAD i saveznici porazit će radikalni islamski terorizam

Al Jazeera 06.02.2017
Prilikom prve posjete sjedištu američke Centralne komande Trump je poslao poruku 'snagama smrti i uništenja'. Američki predsjednik Donald Trump obećao je da će SAD i njegovi saveznici poraziti "snage smrti radikalnog islamskog terorizma" i… »

Video: Meteor osvijetlio nebo iznad SAD-a

Al Jazeera 06.02.2017
Meteor je probio zvučni zid u Wisconsinu, zbog čega su se zatresle kuće u toj regiji. Check out this INCREDIBLE video of the #meteor this morning as viewed from a Lisle, IL police car dash cam! Thanks to Lisle PD for sharing! pic.twitter.com/uYELKkBxRO… »