Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 06.02.2017

Vučić 'spasio' kosovske Srbe od zida

Slobodna Evropa 06.02.2017
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je o zidu u Severnoj Mitrovici postignut isti dogovor 8. decembra kao ovaj koji je sada primenjen. Ako je u pitanju isti papir, kako tvrdi srpski premijer, kome su onda bile potrebne tenzije uoči rušenja… »

Optuženi za Kravice negiraju krivicu, porodice ne veruju srpskom pravosuđu

Slobodna Evropa 06.02.2017
Suđenje u slučaju „Srebrenica“, za ubistvo više stotina Bošnjaka, počelo je u Beogradu, a svi optuženi negirali su krivicu. Osmorica nekadašnjih pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske terete se za… »

Rumunija: Građani nastavljaju proteste, traži se ostavka premijera

Slobodna Evropa 06.02.2017
Rumunski ministar pravde Florin Iordache kazao je da će danas popodne objaviti detalje novog prijedloga krivičnog zakona, dan nakon što je Vlada ukinula ranije izdati dekret koji je izazvao masovne proteste i međunarodne kritike, prenosi Reuters… »

Mogherini: Obrt u dijalogu ohrabrujući

Slobodna Evropa 06.02.2017
Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini obavijestila je u ponedjeljek šefove diplomatija EU o toku dijaloga Beograd-Priština i saopštila da je došlo do "obrabrujućeg razvoja događaja u Mitrovici" na Kosovu pošto je uklonjen jedan zid… »

Pahor: Za žicu na granici s Hrvatskom više nema potrebe

Slobodna Evropa 06.02.2017
Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je u ponedjeljak da za žicu na granici s Hrvatskom po njegovu mišljenju više nema potrebe. "Žicu smo trebali, ali ona već dosta vremena nema prave uloge koja je možda postojala prije pola godine", kazao je… »

Australija: Sedam odsto sveštenika optuženo za seksualno zlostavljanje

Slobodna Evropa 06.02.2017
Zvaničnici koji istražuju zlostavljanje dece u institucijama širom Australije otkrili su danas da je sedam odsto sveštenika katoličke crkve u toj zemlji bilo optuženo za seksualno zlostavljanje dece tokom prethodnih nekoliko decenija. Statistika je… »

Kremlj traži izvinjenje od Fox Newsa zbog komentara o Putinu

Slobodna Evropa 06.02.2017
Kremlj očekuje izvinjenje američke televizijske mreže Fox News zbog komentara novinara Billa O' Reillya koji je tokom intervjua sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom nazvao ruskog predsednika Vladimira Putina "ubicom". Putinov portparol Dimitrij… »

Operativci MUP Srbije optuženi zbog slučaja 'Potočari'

Slobodna Evropa 06.02.2017
Više javno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je sudu optužni prijedlog protiv dvojice srpskih policijskih operativaca Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, osumnjičenih u slučaju "Potočari" za odavanje službene tajne, koja se odnosi na njihove… »

Glavašu se za 'garažu' i 'selotejp' ne može suditi u Osijeku

Slobodna Evropa 06.02.2017
Vrhovni sud Hrvatske u ponedjeljak je objavio odluku kojom je odbio zahtjev jednog od optuženih da se ponovljeno suđenje u slučajevima "garaža" i "selotejp", za zločine nad osječkim Srbima, u kojima je prvookrivljen Branimir Glavaš, umjesto u… »

Sud BiH osudio Mehmeda Tutmića na četiri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji

Slobodna Evropa 06.02.2017
Sud BiH osudio je u ponedjeljak Mehmeda Tutmića na četiri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji. Tutmića je optužnica teretila da je prikupio novac i 17. jula 2013. godine, vozilom preko teritorije Srbije došao u Tursku, odakle je ilegalno prešao… »