Izvor: Slobodna Evropa/Balkan arhiva vesti 06.02.2017

Mogherini: Obrt u dijalogu ohrabrujući

Slobodna Evropa 06.02.2017
Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini obavijestila je u ponedjeljek šefove diplomatija EU o toku dijaloga Beograd-Priština i saopštila da je došlo do "obrabrujućeg razvoja događaja u Mitrovici" na Kosovu pošto je uklonjen jedan zid… »

Pahor: Za žicu na granici s Hrvatskom više nema potrebe

Slobodna Evropa 06.02.2017
Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je u ponedjeljak da za žicu na granici s Hrvatskom po njegovu mišljenju više nema potrebe. "Žicu smo trebali, ali ona već dosta vremena nema prave uloge koja je možda postojala prije pola godine", kazao je… »

Australija: Sedam odsto sveštenika optuženo za seksualno zlostavljanje

Slobodna Evropa 06.02.2017
Zvaničnici koji istražuju zlostavljanje dece u institucijama širom Australije otkrili su danas da je sedam odsto sveštenika katoličke crkve u toj zemlji bilo optuženo za seksualno zlostavljanje dece tokom prethodnih nekoliko decenija. Statistika je… »

Kremlj traži izvinjenje od Fox Newsa zbog komentara o Putinu

Slobodna Evropa 06.02.2017
Kremlj očekuje izvinjenje američke televizijske mreže Fox News zbog komentara novinara Billa O' Reillya koji je tokom intervjua sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom nazvao ruskog predsednika Vladimira Putina "ubicom". Putinov portparol Dimitrij… »

Operativci MUP Srbije optuženi zbog slučaja 'Potočari'

Slobodna Evropa 06.02.2017
Više javno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je sudu optužni prijedlog protiv dvojice srpskih policijskih operativaca Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, osumnjičenih u slučaju "Potočari" za odavanje službene tajne, koja se odnosi na njihove… »

Glavašu se za 'garažu' i 'selotejp' ne može suditi u Osijeku

Slobodna Evropa 06.02.2017
Vrhovni sud Hrvatske u ponedjeljak je objavio odluku kojom je odbio zahtjev jednog od optuženih da se ponovljeno suđenje u slučajevima "garaža" i "selotejp", za zločine nad osječkim Srbima, u kojima je prvookrivljen Branimir Glavaš, umjesto u… »

Sud BiH osudio Mehmeda Tutmića na četiri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji

Slobodna Evropa 06.02.2017
Sud BiH osudio je u ponedjeljak Mehmeda Tutmića na četiri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji. Tutmića je optužnica teretila da je prikupio novac i 17. jula 2013. godine, vozilom preko teritorije Srbije došao u Tursku, odakle je ilegalno prešao… »

Beograd: Počelo suđenje za zločin u Srebrenici

Slobodna Evropa 06.02.2017
Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u Srebrenici počelo je danas pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu iz drugog pokušaja. Prethodno je sud odbacio zahtjev jednog… »

Abdulah Skaka izabran za novog gradonačelnika Sarajeva

Slobodna Evropa 06.02.2017
Abdulah Skaka iz Stranke demokratske akcije (SDA) u ponedjeljak je na sjednici Gradskog vijeća izabran za novog gradonačelnika Sarajeva. Za Skaku je glasalo 16 od 28 gradskih vijećnika. On je izabran za gradonačelnika s obzirom na to da su SDA i Savez… »

I posle zida barijere

Slobodna Evropa 06.02.2017
Lokalne vlasti Severne Mitrovice u kojoj živi većinsko srpsko stanovništvo, sutra počinju sa izgradnjom nove "betonske konstrukcije visine 70 i širine 120 cm" u blizini zida srušenog u nedelju. Ilegalni zid u Severnoj Mitrovici koji je od decembra… »