Drašković kupio Vršačke vinograde

Beta 10.02.2017

Preduzeće Vršački vinogradi prodato je po ceni od 575 miliona dinara (4,6 miliona evra) koncernu "Svislajon Takovo", u vlasništvu biznismena Rodoljuba Draškovića, a početna cena bila je 480 miliona dinara, što je polovina trenutno procenjene vrednosti tog kombinata objavio je danas B92.

Potpredsednik Svislajon Takova Željko Vlahović je za B92 izjavio da je plan da se u Vršačke vinograde investira i da "vrate Vršačke vinograde Vrščanima". On je naveo da novca za to ima dovoljno i da je prioritet priprema za novu sezonu, a da će zadržati "onoliko radnika kolike budu potrebe".

Država je tri puta preko tendera pokušala da proda "Vršačke vinograde", a firma je prodata iz stečaja.

Poslednji pokušaj 2013. godine je propao jer je Agencija za privatizaciju tada izabrala jedinog ponuđača, kinesku kompaniju „Guan nan” koja je ponudila 5,3 miliona evra za kompaniju koja je onda bila procenjena na 29 miliona evra. Ministarstvo privrede je obavilo nadzor nad privatizacijom i na kraju je poništilo.

Nakon toga "Vršačke vinogradi" su bili u procesu restruktuiranja sve do novembra 2015. godine. U međuvremenu vrednost „Vršačkih vinograda” je opadala pa je sada procenjena na svega oko 960 miliona dinara, što je nepunih osam miliona evra, iako na spisku imovine tog banatskog giganta ima 206 objekata, 516 parcela, 140 vozila.

(Beta, 02.10.2017)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Ekonomija, najnovije vesti »