Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 10.02.2017

Trump: Vidimo se na sudu

Al Jazeera 10.02.2017
Savezni apelacioni sud podržao suspenziju zabrane ulaska u SAD, Donald Trump najavio žalbu. Nakon što je Savezni apelacioni sud odbio da vrati na snagu izvršnu uredbu američkog predsjednika, kojom se putnicima iz sedam zemalja sa većinskim… »

Afera 'Dnevnica': Jednomjesečni pritvor bivšem šefu Milanovićevog ureda

Al Jazeera 10.02.2017
Tomislav Saucha, saborski zastupnik SDP-a, uhapšen je zbog spornih isplata dnevnica i trebao bi biti ispitan u USKOK-u. Istražni sudija u Zagrebu danas je odredio jednomjesečni pritvor Tomislavu Sauchu, saborskome zastupniku Socijaldemokratske partije… »

Godišnjica revolucije u Iranu: Rouhani osudio prijetnje SAD-a

Al Jazeera 10.02.2017
Na marševima i okupljanjima mogu se čuti antiamerički slogani, a u Teheranu se obratio i predsjednik zemlje. Stotine hiljada Iranaca je na ulicama povodom obilježavanja 38. godišnjice Islamske revolucije. Na marševima i okupljanjima mogu se čuti… »

Maradona postao veleposlanik FIFA-e

Al Jazeera 10.02.2017
Nakon dugogodišnjeg kritiziranja organizacije, nogometna legenda kaže da konačno može raditi u čistoj i transparentnoj FIFA-i. Jedan od najboljih nogometaša svih vremena, Diego Armando Maradona, novi je veleposlanik Svetske nogometne federacije… »

Ljubiša Beara preminuo u njemačkom zatvoru

Al Jazeera 10.02.2017
Beara je u Hagu, zajedno s Vujadinom Popovićem, bio osuđen na doživotni zatvor zbog genocida počinjenog u Srebrenici. Nekadašnji načelnik sigurnosti Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ljubiša Beara, koji je bio osuđen na doživotni zatvor zbog… »

Referendum o promjeni turskog ustava 16. aprila

Al Jazeera 10.02.2017
Predsjednik Erdogan usvojio je paket ustavnih reformi, čime je otvoren put održavanju referenduma u aprilu i uvođenju predsjedničkog sistema. Turski premijer Binali Yildirim potvrdio je da će referendum o ustavnim promjenama u Turskoj biti održan… »

Mogherini Trumpu: Ne miješajte se u evropsku politiku

Al Jazeera 10.02.2017
Ovo je prva posjeta visoke predstavnice EU-a Washingtonu od inauguracije nove američke administracije. Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini upozorila je danas administraciju Donalda Trumpa da se "ne… »

Video: Zapalio se avion prilikom polijetanja iz New Yorka

Al Jazeera 10.02.2017
Avion koji je iz New Yorka letio za Buenos Aires zapalio se tokom polijetanja, povrijeđenih nije bilo. A video posted by AXEL (@axeloficial) on Feb 9, 2017 at 9:43pm PST Tokom polijetanja sa aerodroma John F. Kennedy u New Yorku zapalio se avion za… »

Orban: Soros želi tajno utjecati na politiku Mađarske

Al Jazeera 10.02.2017
Mađarski premijer rekao je da Sorosove organizacije rade na tome da dovedu stotine hiljada migranata u Evropu. Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da grupe koje podržava milijarder i investitor George Soros i njegova imperija žele tajno utjecati… »

Kokain od 62 miliona eura na engleskoj plaži

Al Jazeera 10.02.2017
Ukupno 360 kg droge pronađeno je na dvije plaže u posljednja 24 sata u blizini sela u Norfolku. Kokain, ulične vrijednosti više od 62 miliona eura, isplivao je na dvije plaže u Engleskoj, saopćili su danas britanski zvaničnici zaduženi za borbu… »