Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 10.02.2017

Trump: Vidimo se na sudu

Al Jazeera 10.02.2017
Savezni apelacioni sud podržao suspenziju zabrane ulaska u SAD, Donald Trump najavio žalbu. Nakon što je Savezni apelacioni sud odbio da vrati na snagu izvršnu uredbu američkog predsjednika, kojom se putnicima iz sedam zemalja sa većinskim… »

Godišnjica revolucije u Iranu: Rouhani osudio prijetnje SAD-a

Al Jazeera 10.02.2017
Na marševima i okupljanjima mogu se čuti antiamerički slogani, a u Teheranu se obratio i predsjednik zemlje. Stotine hiljada Iranaca je na ulicama povodom obilježavanja 38. godišnjice Islamske revolucije. Na marševima i okupljanjima mogu se čuti… »

Referendum o promjeni turskog ustava 16. aprila

Al Jazeera 10.02.2017
Predsjednik Erdogan usvojio je paket ustavnih reformi, čime je otvoren put održavanju referenduma u aprilu i uvođenju predsjedničkog sistema. Turski premijer Binali Yildirim potvrdio je da će referendum o ustavnim promjenama u Turskoj biti održan… »

Mogherini Trumpu: Ne miješajte se u evropsku politiku

Al Jazeera 10.02.2017
Ovo je prva posjeta visoke predstavnice EU-a Washingtonu od inauguracije nove američke administracije. Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini upozorila je danas administraciju Donalda Trumpa da se "ne… »

Video: Zapalio se avion prilikom polijetanja iz New Yorka

Al Jazeera 10.02.2017
Avion koji je iz New Yorka letio za Buenos Aires zapalio se tokom polijetanja, povrijeđenih nije bilo. A video posted by AXEL (@axeloficial) on Feb 9, 2017 at 9:43pm PST Tokom polijetanja sa aerodroma John F. Kennedy u New Yorku zapalio se avion za… »

Orban: Soros želi tajno utjecati na politiku Mađarske

Al Jazeera 10.02.2017
Mađarski premijer rekao je da Sorosove organizacije rade na tome da dovedu stotine hiljada migranata u Evropu. Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da grupe koje podržava milijarder i investitor George Soros i njegova imperija žele tajno utjecati… »

Kokain od 62 miliona eura na engleskoj plaži

Al Jazeera 10.02.2017
Ukupno 360 kg droge pronađeno je na dvije plaže u posljednja 24 sata u blizini sela u Norfolku. Kokain, ulične vrijednosti više od 62 miliona eura, isplivao je na dvije plaže u Engleskoj, saopćili su danas britanski zvaničnici zaduženi za borbu… »

Smrtonosna klizišta na Baliju: Prijete nove padavine

Al Jazeera 10.02.2017
Poginulo je 12 osoba, a njih petero teško povrijeđeno, u klizištu koje su izazvale jake kiše na indonežanskom Baliju. Najmanje 12 Indonežana, među kojima troje djece, smrtno je stradalo u klizanju tla na Baliju, nakon jakih kiša koje su pale na… »

Fotografije drugih zemalja za promociju Litvanije

Al Jazeera 10.02.2017
U kampanji 'Ljepota je u stvarnome' upotrijebljene su fotografije nordijskih i istočnoevropskih zemalja. Čelnica litvanske državne turističke agencije podnijela je ostavku nakon što je priznala da je njena agencija u sklopu međunarodne kampanje na… »

Šef CIA-e i turski premijer o borbi protiv terorizma

Al Jazeera 10.02.2017
Yildirim ponovio zahtjev Turske za podršku SAD-a u borbi protiv pokreta imama Fethullaha Gulena. Turski premijer Binali Yildirim dogovorio je sa šefom CIA-e Mikeom Pompeom jačanje saradnje u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala, saopćili… »