Izvor: B92/Balkan arhiva vesti 10.02.2017

Afera dnevnice trese HR; Milanović: Nije ovo sud iz 1945.

B92 10.02.2017
Zagreb -- Bivši hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je, povodom afere “Dnevnice”, da je politički i moralno odgovoran, ali pravno nije. Njegovom šefu kabineta od 2011. godine i dugogodišnjem bliskom saradniku Tomislavu Sauhi u Saboru je… »

Savetnik Alije: Bakir je odbio moje savete, šta će Softić?

B92 10.02.2017
Pravnik Frensis Bojl kaže da je Bakir Izetbegović odbio savete u vezi s podnošenjem zahteva za reviziju presude MSP zbog tužbe BiH protiv Srbije za genocid. "Bakir Izetbegović je odbio i mene i moj savet. Tako da ja nemam više ništa da kažem… »

Zurof: Stepinac ne može biti ni svetac ni heroj

B92 10.02.2017
Alojzije Stepinac, čovek koji je podržavao ustaški režim, ne može biti ni svetac ni heroj, izjavio je Efraim Zurof, direktor Centra “Simon Vizental”. On je to izjavio povodom otkrivanja spomen-biste ovom biskupu Katoličke crkve u Osijeku… »

Makedonija: Formiranje vlade još pod znakom pitanja

B92 10.02.2017
Skoplje -- Brzo formiranje nove vlade je u interesu države i njenih građana, koji kao i Evropska unija očekuju hitno usvajanje neophodnih reformi. To je izjavio lider SDSM Zoran Zaev, posle sastanka sa Evropskim komesarom za susedsku politiku i… »

Đukanović prvi put otvoreno protiv Moskve: Hteli krv

B92 10.02.2017
Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je da je Moskva na dan izbora u Crnoj Gori pokušala da izazove krvoproliće, pišu “Novosti”. Kako kaže, Moskva je to nameravala "kako bi ostvarila pojačani uticaj na Balkanu"… »

"Ljubav" Trampa i Putina – strah za muslimane na Balkanu

B92 10.02.2017
Stabilnost na Balkanu, odnosno u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu ugrožena je zbog nove osovine između SAD i Rusije. To ocenjuje bečki dnevnik Standard. U BiH, gde relativnu većinu stanovništva predstavljaju islamski vernici, veliki bes… »

Dogovoren "savez" Hrvatske, Albanije i Crne Gore

B92 10.02.2017
Ministri spoljnih poslova Hrvatske, Albanije i Crne Gore su u Splitu potpisali zajedničku deklaraciju o saradnji u okviru Jadranske trilaterale. Tim sporazumom se podstiče jačanje bezbednosne i ekonomske saradnje između Hrvatske, Albanije i Crne Gore… »

"Jedino još Ante Pavelić nije dobio spomenik u Hrvatskoj"

B92 10.02.2017
Beograd -- Podizanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku je novi dokaz da se Hrvatska nije suočila sa svojom nacifašističkom prošlošću, kaže Miodrag Linta. Predsednik Saveza Srba iz regiona u pisanoj izjavi poziva naše Ministarstvo… »

Ruski ambasador: Ne mešamo se u unutrašnje poslove države

B92 10.02.2017
Ruski ambasador u Skoplju Oleg Ščerbak odbacio je optužbe da se Rusija meša u unutrašnje poslove Makedonije. U delu makedonske javnosti kao mešanje je shvaćeno prošonedeljno saopštenje ruskog mistarstva spoljnih poslova u kojem se tvrdi da Zapad… »

"Ne zaboravite, Rusija je faktički prva priznala Hrvatsku"

B92 10.02.2017
Rusija zna i razume da Hrvatska ima obaveze prema EU i NATO, ali smatra da to ne bi trebalo da predstavlja prepreku u jačanju odnosa između dveju država. To je izjavio u Zagrebu ambasador Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov izrazivši uverenost da će se… »