Izvor: Dojče vele arhiva vesti 10.02.2017

EU: spasavaj šta se spasti može

Dojče vele 10.02.2017
Nemačka kancelarka menja kurs i zalaže se za „Evropu sa dve brzine“. Mnogima se taj koncept ne dopada, jer on u sebi krije opasnost od razilaženja interesa pojedinih država, što bi moglo da dovede – do raspada. Na poslednji nastup nemačke… »

Mi bismo, kao, da pristupimo EU...

Dojče vele 10.02.2017
Na Balkanu se, bez obzira na etničke i nacionalne granice, ponovo širi sarkazam – bar među građanima. Vlade u regioni i dalje šire optimizam. Taj namešteni optimizam odgovara i njima i zemljama Evropske unije. U podužem tekstu objavljenom na… »

Više deportacija, manje populizma?

Dojče vele 10.02.2017
Savezna i pokrajinske vlade postigle su dogovor da će ljudi kojima je odbijen zahtev za azil brže biti deportovani iz Nemačke. Sabine Kinkarc smatra da je ta odluka doneta – i zbog predstojećih izbora u Nemačkoj. Kad političari predlože neki… »

Humanitarna viza – sporni put u EU

Dojče vele 10.02.2017
Jedna sirijska porodica podnela je u ambasadi Belgije u Bejrutu zahtev za „humanitarnom vizom“ – zbog progona na verskoj osnovi s obzirom na to da se radi o sirijskim pravoslavcima. Sud EU sada odlučuje o tom slučaju. Većini izbeglice koje se… »

Nemački izvoz i Trampove predrasude

Dojče vele 10.02.2017
Novi rekord koji beleži nemački izvoz, sigurno će biti još jedan argument za protekcionistu Donalda Trampa. Pritom, jaka nemačka privreda koristi i Sjedinjenim Američkim Državama, smatra Henrik Beme. Vest iz Nemačke sigurno će opet veoma da… »