Izvor: RTS/Nauka & Tehnologija arhiva vesti 10.02.2017

U Belgiji počelo čipovanje radnika

RTS 10.02.2017
Jedna belgijska firma počela je čipovanje zaposlenih. Ugrađivanje nije obavezno, a poslodavci navode da je reč o ideji jednog od radnika, pošto su mnogi gubili svoje identifikacione kartice. Jedna firma u Belgiji, specijalizovana za digitalni… »

Evolucija mobilnih telefona, od „cigle“ do „ajfona“ i „nouta“

RTS 10.02.2017
Od „Motoroline“ poznate „cigle“, preko „nokije 3310“ do eksplozivnog „galaksi nouta 7“, ovo su najznačajniji mobilni telefoni. Sve je počelo od "DynaTAC", „Motorolinog“ telefona poznatog kao „cigla“, koji se pojavio 1984. godine… »

Zašto lažemo

RTS 10.02.2017
Da li je laž greh koji treba osuditi, ili predstavlja samo drugačiju verziju istine? Iako imaju kratke noge, laži su prevalile dug put od vremena Adama i Eve, stigavši do naših dana neokrnjene moći. Bilo da su sitne ili zadivljujuće, izrečene sa… »

Kako boje menjaju naš svet

RTS 10.02.2017
Sve nijanse boja imaju psihološki uticaj na naš mozak, bilo da se radi o zelenoj boji koja nas povezuje sa prirodom, bilo o žutoj koja pobuđuje toplinu i radost. Ipak, od svih boja možemo posebno izdvojiti dve: plava i crvena boja snažno utiču na… »

Kako nastaju biseri

RTS 10.02.2017
Pravi prirodni biseri nastaju bez ljudskog uticaja, u potpuno prirodnim uslovima. Strano telo ulazi u školjku pri hranjenju ili bušenju kroz ljušturu, i školjka ga ne može izbaciti. Tada stvara vrećicu, počinje da luči sedef oko stranog tela i… »