Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 10.02.2017

Uhapšen Tomislav Sauha, bivši šef kabineta Zorana Milanovića

Slobodna Evropa 10.02.2017
Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske Tomislav Sauha uhapšen je danas, pošto mu je Sabor ukinuo imunitet zbog sumnje da je kao šef kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića nalagao isplate lažnih inostranih dnevnica Milanovićevim… »

Berlin: Ljubiša Beara preminuo u zatvoru

Slobodna Evropa 10.02.2017
Nekadašnji načelnik bezbjednosti Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ljubiša Beara preminuo je juče u zatvoru u Berlinu, prenosi Mondo. Beara je u zatvoru u Njemačkoj izdržavao kaznu za genocid u Srebrenici za šta ga je osudio Haški tribunal na… »

Tramp: SAD posvećene bezbednosti Japana

Slobodna Evropa 10.02.2017
"Savez između SAD i Japana predstavlja kamen temeljac za mir i stabilnost u regionu Pacifika", rekao je Tramp na konferenciji za novinare sa premijerom Japana Šinzom Abeom, koji se nalazi u poseti Vašingtonu. Američki predsednik Donald Tramp izjavio… »

Ruski ambasador odbacio optužbe da se Rusija miješa u unutrašnje stvari Makedonije

Slobodna Evropa 10.02.2017
Ruski ambasador u Makedoniji Oleg Ščerbak odbacio je danas optužbe da se Rusija miješa u unutrašnje poslove Makedonije. Rusko ministarstvo vanjskih poslova prošle sedmice je izdalo saopštenje u kojem se tvrdi da Zapad koristi uticaj da bi se… »

Han optimista da se pregovorima može doći do nove makedonske Vlade

Slobodna Evropa 10.02.2017
Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, nakon jučerašnjih susreta sa liderima svih parlamentarnih partija u Makedoniji, rekao je da je optimista. Do razgovora je došlo u trenutku kada predsjednik VMRO DPMNE Nikola… »

Rohani na godišnjici Islamske revolucije: S poštovanjem se obraćati Irancima

Slobodna Evropa 10.02.2017
Predsednik Irana Hasan Rohani poručio je danas povodom 38. godišnjice Islamske revolucije da će svako ko upućuje pretnje iranskom narodu zažaliti. "Iranskim narodu se treba obraćati sa poštovanjem. Iranski narod će učiniti da zažali svako ko… »

Trump potvrdio politiku jedne Kine u razgovoru sa Xijem

Slobodna Evropa 10.02.2017
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u telefonskom razgovoru sa kineskim kolegom Xijem Jinpingom potvrdio je "politiku jedne Kine" i time umanjio zabrinutost da će Washington značajno promijeniti odnose sa Pekingom, javljaju danas… »

Konačnu odluku o Nemanji Ristiću donosi ministarka pravosuđa

Slobodna Evropa 10.02.2017
Apelacioni sud u Srbiji može poništiti, promeniti ili potvrditi odluku kojom je odbijen zahtev Crne Gore za izručenje Nemanje Ristića, osumnjičenog za pripremu terorističkih napada u toj zemlji, napad na tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i upad… »

Mogerini: Vašington posvećen sprovođenju nuklearnog sporazuma sa Iranom

Slobodna Evropa 10.02.2017
Visoka predstavnica Evropska unije za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini izjavila je danas da je tokom sastanaka sa administracijom američkog predsjednika Donalda Trampa dobila garancije da je Vašington posvećen sprovođenju nuklearnog… »

Putin pozdravio inicijativu Slovenije da bude domaćin njegovog susreta sa Trampom

Slobodna Evropa 10.02.2017
Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je inicijativu Slovenije da bude domaćin njegovog sastanka sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom. "Ljubljana, i Slovenija uopšte, je divno mjesto za održavanje takvog dijaloga", istakao je ruski… »