DS: Povući poziv o zakupu zemljišta na 30 godina

Beta 17.02.2017

Pokrajinski odbor Demokratske stranke zatražio je danas od Ministarstva poljoprivrede Srbije da povuče javni poziv za zakup državnog zemljišta na period od 30 godina i ocenio da se tom merom favorizuju strani investitori i domaći "moćnici" na štetu poljoprivrednika.

"Na ovaj način se najbolje oranice prepuštaju stranim investitorima i lokalnim moćnicima koji će naći način da ponude najbolji investicioni plan, a velikom broju poljoprivrednika se ugrožava osnovna egzistencija", ocenio je DS u saopštenju.

Dodaje se da su tom odlukom direktno oštećeni i oni građani koji potražuju zemlju putem restitucije, jer svoje pravo neće moći da ostvare 30 godina, ako njihovo zemljište "zapadne za oko stranom investitoru ili domaćem moćniku".

"Nova rešenja ne donose ni direktne budžetske prilive, naprotiv, lišavaju ga sredstava koja su do sada bila namenjena zaštiti životne sredine. Ove mere su bezidejne, neefikasne, štetne, bez vizije i ciljeva, donose korist samo pojedincima i tražimo njihovo hitno preispitivanje i povlačenje", naveo je DS.

Ocenjuje se da je Vlada Srbije još jednom pokazala da joj je interes domaćih poljoprivrednika na poslednjem mestu.

"Objašnjenje ministra da je i domaćim poljoprivrednicima dostupna ova mera deluju ironično, jer očekivati da on može da piše biznis plan i uloži nekoliko stotina hiljada evra u situaciji kada je doveden na ivicu egzistencije smanjenjem subvencija i drugim aktuelnim merama, deluju zaista tragikomično", saopštio je DS.

Ta stranka je ocenila da postoji i "izuzetno velika opasnost od korupcije", jer će odluke o dodeli zemlje donositi komisija određena od strane ministarstva, "po svom nahođenju i bez jasnih kriterijuma".

(Beta, 02.17.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »