Arhiva » Vesti » Blic 17.02.2017

Rojters: Deca migranti u Srbiji sami i bez novca prostituišu se da bi preživeli

Umotani u sivu ćebad, dečaci migranti, neki od njih od samo 10 godina, greju se kraj vatre u velikom, napuštenom skladištu nedaleko od glavne Železniče stanice u Beogradu. Njih tako gladne, siromašne i promrzle često posećuju srpski muškarci koji im plaćaju za seks, znajući da su neki od njih toliko očajni da će uraditi bilo šta da bi opstali, navodi se u tekstu agencije "Rojters" koji su danas preneli svetski mediji.

Blic petak, 17. februar 2017.  |  reuters.com

- Oni dođu ovde i biraju one blesave - priča Navid (16) iz Avganistana, ne želeći da se predstavi pravim imenom kao druga deca imigranata sa kojima su razgovarale novinarke Lin Tejlor i Valerija Kardi ispred fondacije "Tomson Rojters fondacije".

- Oni pitaju koliko vam je novca potrebno. Plate i odu, ali rade loše stvari sa njima - rekao je ovaj tinejdžer, navodeći da pojedini muškarci nude i do 2.000 evra za seks sa dečacima.

S druge strane, Ali, Navidov drug iz Avganistana, kaže da ne krivi te dečake koji prodaju tela kako bi se snašli.

- Noćima oni gladni spavaju ovde. Hladno je, nemaju ništa, bez novca su i osećaju da to treba da urade - priča ovaj šesnaestogodišnjak, uz pomoć prevodioca.

Stotine dece migranata od prošle godine su stigla u Srbiju, putujući mesecima kako bi izbegli sukobe i sirotinju u Avganistanu, Pakistanu, Iraku i Siriji.

Poput Alija, mnogi od njih zaglavljeni su u Srbiji i ne mogu da nastave put ka zapadnoj Evropi zbog snega i zatvorenih granica, usput potrošivši većinu svog novca na krijumčare koji su ih doveli dovde.

Kako je objavio Unicef, deca koja se oslanjaju na krijumčare ljudi da bi se kretala po Evropi, često po principu "koliko platiš, toliko putuješ", izložena su zloupotrebama i nasilju, uključujući prostituciju i silovanja.

Prema podacima Komesarijata UN za izbeglice, u Srbiji boravi oko 7.700 migranata, uz još oko 1.000 ljudi, uglavnom iz Avganistana, koji su našli skloništa u napuštenim skladištima u Beogradu.

Prema procenama organizacije "Save the Children", oko 10 odsto migranata u Srbiji su maloletnici bez pratnje odraslih. Međutim, u ovoj organizaciji navode da nisu čuli za slučajeve da se ta deca prostituišu u Srbiji.

- Kad ostanu zaglavljeni u Srbiji, ili bilo kojoj drugoj zemlji, s obzirom na zatvorene granice, oni potroše sav novac koji imaju i potreban im je novac da bi nastavili put sa krijumčarima ljudima. Često je teško doći do njih i zaštititi ih - rekla je Tatjana Ristić, portparolka organizacije "Save the Children", za Fondaciju "Tomson Rojters".

"Tukli su nas i šutirali"

Srbija, koja nije deo EU, bila je sabirna tačka za migrante prošle godine, kada su stotine hiljada migranata putovala preko Balkana da bi stigli do Zapadne Evrope. Iako je ta ruta zatvorena u martu prošle godine, vlasti u Srbiji procenjuju da je još 110.000 migranata prošlo kroz zemlju, mnogi od njih koristeći krijumčare da bi prošli kroz Srbiju i žičanu ogradu na mađarskoj granici.

Pročitajte još:

ŠOKANTNO OTKRIĆE BRITANSKIH MEDIJA Bugarska policija švercuje migrante preko Srbije

Birijani, galub jamun i gibanica spojili vojvođanske đake i migrante na VEČERI ZA PAMĆENJE

EVROPLJANI BEŽE IZ SVOJIH ZEMALJA Hrvati najgori u EU, dok je Srbija omiljena "oaza" za jedan narod

Ali kaže da ga je putovanje do sada koštalo 9.500 evra i da su ga tukli krijumčari u Bugarskoj, da su ga terali da jede lišće i pije prljavu vodu da bi preživeo.

- Zamalo da se onesvestim od žeđi. A ako nisam držao korak, krijumčar bi me šutirao i udarao - rekao je on.

Navid, najstarije dete u svojoj porodici, kaže da se uputio u Evropu u potrazi za boljim životom, nakon što su mu bombaši samoubice uništili rodni grad na severoistoku Avganistana.

- Majka mi je rekla: "Ako bi radio u gradu, tamo su borbe. Ako bi išao u školu, tamo postavljaju bombe i ubijaju ljude". Odlučili smo zajedno da treba da idem - priča on u maloj prostoriji u jednom skladištu koju deli sa dečakom od 12 godina.

Njegova postelja, prljavi tepih na betonskom podu, potpuni je kontrast u odnosu na zagrejane centre za izbeglice koje su osnovale vlasti, gde živi oko 6.600 migranata, mahom žene i dece.

Oba tinejdžera kažu da je za njih taj magacin bio jedini izbor, pošto strahuju da će biti deportovani ako bi potražili sklonište u državnom centru za migrante.

Međutim, Dragan Velimirović, koji vodi najveći izbeglički centar u Srbiji, kod Adaševaca, na oko 113 kilometara od Beograda, ističe da su takvi strahovi neosnovani i dodaje da neki migranti radije spavaju na neuslovnim mestima kako bi lakše došli do krijumčara.

- Vlasti ih ne bi poslali nazad. Da vlasti to hoće, mogli bi to da urade za 24 sata, ali oni to ne žele da rade - rekao je on novinarkama.

Teška situacija u centrima

Ali u situaciji gde su granice zatvorene, a oko 100 migranata stiže svakog dana, srpski centri su dostigli svoj maksimum, navode u organizaciji "Care International".

- To ne zvuči mnogo, ali jeste velika brojka za Srbiju, zemlju sa srednjim prihodima i visokom stopom nezaposlenosti. Teško je nositi se sa ovakvom situacijom bez pomoći međunarodne zajednice - kaže Sumka Bucan, čelnica grupe za humanitarne aktivnosti na Balkanu ove organizacije.

Bucanova kaže da teški životni uslovi van zvaničnih prihvatnih centara, kao i bojazan od deportacije, gura mnoge očajne migrante u ruke krijumčara i trgovaca ljudima.

- To je veoma isplativ posao i oni eksploatišu ljude, ali se čini da je to jedina mogućnost za migrante - navodi ona.

Uprkos traumatičnom putovanju, na kojem se nakupio strahova za ceo život, Ali kaže da namerava da potraži krijumčare da bi stigao do Francuske, a potom do Velike Britanije.

- Želim da tamo gradim svoj život i tamo nastavim svoje školovanje. Nadam se da ću stići do svog cilja bezbedno, uz božju pomoć - zaključuje on.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Imigranti Rojters

©2017 Netmark d.o.o.