Izvor: Dojče vele arhiva vesti 17.02.2017

Partibrejker na Vučićevoj žurci

Dojče vele 17.02.2017
Premijer Vučić fanatično želi da kontroliše sve. „Grobar“ Nikolić, kako ga naziva bečki „Prese“, za njega bi mogao da se ispostavi kao opasni partibrejker. Jer, ako bude drugog kruga izbora – sve je moguće. „Politički zemljotres u… »

Kremlj želi da izazove zabunu

Dojče vele 17.02.2017
Da li Putin odlučuje o tome ko će pobediti na izborima na Zapadu? Mnogi misle da je to Klintonovu koštalo funkcije, da je sada na redu Makron iz Francuske, a zatim Merkelova. Sagovornik DW Štefan Majster sumnja u to. DW: Izveštaje koji govore o… »

Ostati u razgovoru sa SAD

Dojče vele 17.02.2017
Dok su službenici Ministarstva privrede u Berlinu izučavali izborni program Hilari Klinton, predsednik SAD postao je – Donald Tramp. Sada moraju da menjaju koncepte. Ali postavlja se pitanje: kako? „Bregzit“ – izjašnjavanje Britanaca i rezultat… »

Nikad više spoljnopolitičkih upitnika

Dojče vele 17.02.2017
Donald Tramp, izlazak Velike Britanije iz EU, NATO: svetska politika se okrenula tumbe! Oči mnogih su uprte u pravcu Minhena gde se održava Konferencija o bezbednosti na koju će doći i američki potpredsednik Majk Pens. Kada ovog vikenda bude počela… »

Multilateralizam u vreme Trampa?

Dojče vele 17.02.2017
Samit ministara spoljnih poslova G20 u Bonu i predstojeći veliki samit te grupe u Hamburgu u julu, samo su kulminacija procesa koji pripremaju i grupe naučnika. Da li je sve to ugroženo nakon dolaska Trampa? Pre nego što je novi nemački šef… »

„Hrvatski film ne može bez regiona“

Dojče vele 17.02.2017
Deo rasadnika filmskih talenata na ovogodišnjem Berlinalu bio je i hrvatski producent Luka Venturin. S njim smo u Berlinu razgovarali o njegovoj karijeri, hrvatskom filmu i situaciji u hrvatskoj filmskoj industriji. Jedno od najčešćih pitanja koje mu… »

„Moramo još jednom da oslobodimo Kosovo“

Dojče vele 17.02.2017
Na devetu godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova, švajcarski dnevnik „Noje cirher cajtung“ prenosi stavove osnivača lista „Koha Ditore“ Vetona Suroija o situaciji na Kosovu danas. „Devet godina nakon oslobođenja, Kosovo stagnira“… »

„Učimo nove generacije da se mrze“

Dojče vele 17.02.2017
Nasilje među ljudima možda je veće nego ikada pre – i u Makedoniji, i na Balkanu, kaže makedonska rediteljka Teona Strugar Mitevska čiji se film „Kada dan nije imao ime“, prikazan na Berlinalu, bavi upravo tom temom. Mnogi poznavaoci Berlinala… »