Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 23.02.2017

Dodik optužuje Izetbegovića za totalnu krizu u BiH

Al Jazeera 23.02.2017
'Veoma je jasno da je Bakir Izetbegović odlučan da napravi totalnu krizu u BiH', poručio je Milorad Dodik. Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ocijenio je da će "potez bošnjačkih lidera dovesti Bosnu i Hercegovinu u krizu koja… »

Iračke snage ušle na aerodrom u Mosulu

Al Jazeera 23.02.2017
Od protjerivanja ISIL-a iz istočnog Mosula, iračke snage nastoje osvojiti aerodrom i vojnu bazu u južnim dijelovima. Iračke snage ušle su na Međunarodni aerodrom u Mosulu, te kontroliraju aerodromsku pistu. „Sigurnosne snage ušle su na pistu… »

Zaev: Makedonija dobija novu vladu u martu

Al Jazeera 23.02.2017
Lider SDSM-a kaže kako je postignut dogovor s albanskim strankama te da će on biti novi premijer. Čelnik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, koji trenutno boravi u Sarajevu, izjavio je u četvrtak kako je postignut dogovor s albanskim… »

Tajna posjeta McCaina američkim vojnicima u Siriji

Al Jazeera 23.02.2017
Republikanski senator, jedan od najvećih kritičara američkog predsjednika, bio je u Siriji prošle sedmice. Republikanski senator John McCain, jedan od najvećih kritičara američkog predsjednika Donalda Trumpa, tajno je posjetio sjeverni dio Sirije… »

Policijska akcija protiv uzgajivača kanabisa u Albaniji

Al Jazeera 23.02.2017
Policajci širom zemlje provjeravaju staklenike, stara vojna skladišta, tunele i napuštene kuće, gdje bi zasadi mogli biti sakriveni. U Albaniji je počela velika operacija protiv sadnje kanabisa, saopćila je policija te zemlje. AP navodi da 3.100… »

Papa: Bolje biti ateist nego licemjerni katolik

Al Jazeera 23.02.2017
Papa Franjo sugerirao je da je bolje biti ateist nego jedan od mnogih katolika koji žive dvostrukim životom. Papa Franjo ponovno je kritizirao neke članove vlastite Crkve u četvrtak, sugerirajući da je bolje biti ateist nego jedan od "mnogih"… »

Na sudu zbog korupcije 1.300 rumunskih zvaničnika

Al Jazeera 23.02.2017
Skoro 1.300 zvaničnika završilo je prošle godine na sudu zbog korupcije u ovoj zemlji, a šteta se procjenjuje na 260 miliona eura. Skoro 1.300 zvaničnika završilo je prošle godine na sudu zbog korupcije u Rumuniji, a šteta se procjenjuje na 260… »

Pjongjang: Kimova obdukcija 'nezakonita i nemoralna'

Al Jazeera 23.02.2017
Vlasti Sjeverne Koreje negiraju umiješanost u ubistvo brata čelnika te zemlje i traže isporuku njegovog tijela. Obdukcija izvedena u Maleziji nad tijelom polubrata čelnika Sjeverne Koreje "nezakonita je i nemoralna", objavila je u četvrtak službena… »

Trinaest migranata ugušilo se u kontejneru u Libiji

Al Jazeera 23.02.2017
Ukupno 69 izbjeglica i migranata pronađeno je u kontejneru na kamionu koji ih je trebao odvesti do plaže u Khomsu. Trinaest migranata ugušilo se u kontejneru kamiona koji ih je prevozio prema plaži na zapadu Libije, prije željenog prelaska… »

Video: Opozicija preuzela grad Al-Bab od ISIL-a

Al Jazeera 23.02.2017
Oslobodilačka vojska Sirije, potpomognuta turskim snagama, protjerala je oružanu grupu Islamska država Irak i Levant iz uporišta na sjeveru države. [YouTube/Al-Hamza Regiment/Mutasim Brigade via Storyful] Pripadnici Oslobodilačke vojske Sirije, uz… »