Izvor: Dojče vele arhiva vesti 23.02.2017

Revizija – vrlo neugodna priča

Dojče vele 23.02.2017
Spor oko najavljenog podnošenja zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, izazvao je još jednu krizu u regionu. Sarajevski analitičari ocenjuju da se najavljena revizija „nepotrebno politizuje“. Srpski zvaničnici oštro… »

NATO: Pitanje članstva Srbije nije tema

Dojče vele 23.02.2017
Poruka koju NATO stalno šalje glasi: mi smo statusno neutralni kada je reč o Kosovu i podržavamo stabilnost svih zajednica na tom području, kaže za DW predstavnik Alijanse zadužen za Zapadni Balkan Lori Voker. DW: Uticaj Rusije na Balkanu očigledno… »

Neko u kostimu, neko u uniformi

Dojče vele 23.02.2017
Mnogi karnevalski centri u Nemačkoj pripremaju posebne mere bezbednosti pred ovogodišnje finale tzv. „petog godišnjeg doba“ – kostimirane i vesele dane koji slede. Te mere su obimnije nego ikada. Ljudi žele da opušteno slave – i u Porajnju i… »

Populisti – opijeni nacijom

Dojče vele 23.02.2017
Reći za nekoga da je populista odavno se smatra za svojevrsno političko etiketiranje. Danas svi govore o populizmu – čini se kao da živimo u populističkim vremenima. Šta je to zapravo populizam? Duden, klasična referenca za nemački pravopis… »

Bundesver se povećava

Dojče vele 23.02.2017
Bundesver povećava broj vojnika. Nemačka vojska uskoro bi trebalo da ima gotovo 200.000 vojnika uz više od 60.000 civilnih lica. Planirano je i povećanje budžeta za odbranu, ali za koliko – o tome se još uvek raspravlja. „Zahtevi koji se… »

Sedam – jednim udarcem!

Dojče vele 23.02.2017
Svet je obišla vest o otkriću porodice planeta koja kruži oko zvezde Trapist-1. Reč je o sedmorim planetama koje su slične našoj – to je odmah pokrenulo spekulacije o mogućnostima da na njima postoji život sličan našem. Ovo nije prvi put da… »

Za i protiv proterivanja azilanata

Dojče vele 23.02.2017
Nemačka država sve više potražilaca azila čiji su zahtevi za azil odbijeni, prinudno vraća u njihove otadžbine – najnoviji slučaj osamnaestorice Avganistanaca, izazvao je nove polemike. Sinoć (22.2.) je iz Minhena za Kabul poleteo avion sa 18… »

Potisnuto sećanje na Februarsku revoluciju

Dojče vele 23.02.2017
Pre sto godina, u februaru 1917, u Rusiji je okončana vladavina carske porodice Romanovih. Međutim, većina Rusa malo zna o Februarskoj revoluciji, prethodnici dolaska na vlast boljševika. Prema julijanskom kalendaru 23. februara, a 8. marta prema… »