Arhiva » Vesti » Vreme 04.03.2017

Lazar Stojanović 1942–2017

Filmski reditelj, publicista, pacifista, jedan od osnivača nedeljnika Vreme

Vreme subota, 4. mart 2017.  |  sonja ćirić

Filmski reditelj, publicista, pacifista, jedan od osnivača nedeljnika Vreme

Lazar Stojanović filmski reditelj, publicista, pacifista, jedan od osnivača nedeljnika Vreme preminuo je 4. marta u Beogradu.

Lazar Stojanović je reditelj filma "Plastični Isus" koji je 1971. zabranjen i zbog koga je Lazar osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu, a koji je prvi put slobodno prikazan tek 1990, a naredne godine na Filmskom festivalu u Montrealu, dobio je nagradu Međunarodnog žirija kritike S Tomom Gotovcem je bio koautor dokumentarnog filma Zdrav podmladak, u kome se izborom i montiranjem scena iz najznačajnijih jugoslovenskih posleratnih igranih filmova ilustruje uloga partije za vreme i posle rata u doba obnove i izgradnje SFRJ, sa poentom na scenama u kojima se sve pretvara u nekakav sorealistički spektakl, čemu se publika smejala. Snimio je dva filma o Vanetu Ivanoviću, film «Približno Srbi» o položaju Roma u Srbiji

Zabranjen je bio i broj časopisa Vidici koji je Lazar Stojanović uredio sa Ljubišom Ristićem i Aleksandrom Ilićem, a u kome su pređene propagande u nacističkoj Nemačkoj i u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Pre nego što je izložen represiji i zabranama Lazar Stojanović je bio asistent reditelja Saše Petrovića u filmovima «Skupljači perja» i «Biće skoro propast sveta».

Tokom ratova 90-ih godina prošlog veka bio je aktivan u mnogim mirovnim, antiratnim organizacijama. Snimio je dokumentarne filmove u Haškom trbunalu optuženim za ratne zločine o liderima bosanskih Srba Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću «Uspon i pad generala Mladića» i «Život i priključenije generala Karadžića», a zatim i dokumentarac Škorpioni u koji je inkorporiran arhivski snimak ubistva šest muslimana kod Trnova u Bosni.


Objavljeno na sajtu vreme.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2017 Netmark d.o.o.