Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 05.03.2017

RIK proglasio predsedničku kandidaturu Aleksandra Vučića

Slobodna Evropa 05.03.2017
Republička izborna komisija (RIK), proglasila je Aleksandra Vučića, lidera Srpske napredne stranke (SNS) i premijera Srbije za kandidata na predsedničim izborima, koji su raspisani za 2. april. RIK je to uradio na zasedanju u nedelju. Kako je rečeno… »

Sa protesta u Smederevu: Živeti slobodno

Slobodna Evropa 05.03.2017
„Želimo slobodan život“, poručilo je vlasti više hiljada Smederevaca koji su se okupili na protestu zbog otkazivanja koncerta Vlada Georgieva. Popularni kantautor, koji je za RSE rekao da mu je nastup u smederevskoj Sportskoj hali zabranjen zbog… »

Ministarka pravde: Srbija će Francuskoj dostaviti sve što zatraže u slučaju Haradinaj

Slobodna Evropa 05.03.2017
Ministarka pravde Srbije, Nela Kuburović, izjavila je da još nije stigao zvanični dopis francuskih organa o tome šta Srbija treba ponovo da im dostavi, ali je rekla da se to uglavnom odnosi na to koje su zakonske odredbe važile u trenutku izvršenja… »

Predati potpisi podrške za predsedničku kandidaturu Saše Jankovića

Slobodna Evropa 05.03.2017
Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) predati su u nedelju sat posle ponoći potpisi podrške za kandidaturu bivšeg Zaštitnika građana Saše Jankovića za predsednika Srbije, javlja agencija Beta. Ukupno 17.866 potpisa gradjana predali su u 01.15… »

Tramp traži istragu protiv Obamine administracije

Slobodna Evropa 05.03.2017
Predsednik SAD Donald Tramp, zatražio je od Kongresa da istraži da li je administracija njegovog prethodnika, Baraka Obame, „zloupotrebila svoja ovlašćenja“ tokom kampanje 2016. godine, saopšteno je iz Bele kuće.. Ova izjava dolazi dan nakon… »

Tači najavljuje izmene zakona za osnivanje vojske Kosova

Slobodna Evropa 05.03.2017
Predsednik Kosova Hašim Tači najavio je u Prištini da će "vrlo brzo" pokrenuti inicijativu za izmene zakona u cilju pretvaranja Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova. Otvarajući manifestaciju "Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova" u kasarni… »

Ministarstvo: Maloletni migranti bez pratnje u Srbiji imaju staratelje

Slobodna Evropa 05.03.2017
Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević izjavio je da se u Srbiji nalazi oko 7.000 migranata, da je svakom detetu bez pratnje dodeljen staratelj i da nema dokaza da je neko od migranata bio… »

Odlazak Lazara Stojanovića: Branio je dostojanstvo umetnosti i ljudi

Slobodna Evropa 05.03.2017
Piše: Milan Vlajčić, filmski i književni kritičar Vest o iznenadnoj smrti Lazara Stojanovića, filmskog reditelja, esejiste, teoretičara moderne umetnosti, rastužiće sve one koji su pratili šta se događalo u našoj kulturi, od pojave Novog… »

Šta EU nudi mladima Balkana?

Slobodna Evropa 05.03.2017
U rubrici Radija Slobodna Evropa „ Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na… »

Most Mehmed-paše Sokolovića čeka na upotrebnu dozvolu

Slobodna Evropa 05.03.2017
Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, koji je jedan od tri spomenika iz Bosne i Hercegovine na listi UNESCO-a, mogao bi dobiti upotrebnu dozvolu na ljeto, gotovo dvije godine nakon završetka radova. O problemima i nedostacima tokom restauracije… »