Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 19.03.2017

Berlin poručio Erdoganu: Prešli ste granicu

Al Jazeera 19.03.2017
Njemački šef diplomatije optužbe protiv Angele Merkel za nacističku praksu nazvao šokantnim i poručio da u Njemačkoj jesu tolerantni, ali ne glupi. Berlin je u nedjelju oštro kritizirao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ocijenivši da… »

Njemačka odgovorila Trumpu: Ne dugujemo novac NATO-u

Al Jazeera 19.03.2017
Ministrica odbrane Ursula von der Leyen negirala tvrdnju američkog predsjednika o njemačkom dugu NATO-u i SAD-u. Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen u nedjelju je odbacila tvrdnje američkoga predsjednika Donalda Trumpa da Njemačka duguje… »

Donald Trump: Vladimir Putin je tvrd orah

Al Jazeera 19.03.2017
Američki predsjednik kaže da ne zna šta Putin čini za Rusiju, ali da će se u jednom trenutku saznati. Američki predsednik Donald Trump izjavio je da je ruski predsednik Vladimira Putina "tvrd orah". On je to rekao u intervjuu za Fox News televiziju… »

Izrael Siriji prijeti uništenjem zračne odbrane

Al Jazeera 19.03.2017
Ovo je najozbiljniji incident između Izraela i Sirije od kako je prije šest godina počeo građanski rat u Siriji. Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman izjavio je u nedjelju izraelskom državnom radiju kako će Izrael uništiti sirijski… »

Blizu 34 miliona ljudi u EU smatraju se migrantima

Al Jazeera 19.03.2017
Od tog broja 14,3 miliona su građani Evropske unije koji koriste mogućnost slobodnog kretanja, manje od 20 miliona je došlo iz nečlanica. Oko 34 milijuna osoba, od 500 milijuna koliko ih živi u Europskoj uniji, odnosno manje od sedam posto, smatraju… »

SAD: Raspisan konkurs za zid s Meksikom

Al Jazeera 19.03.2017
U dokumentu piše da bi bilo idealno da zid bude visok devet metara, od betona, da izgleda impozantno i da se po njemu ne može penjati ili bušiti ga. Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti raspisalo je natječaj za idejno rješenje zida s… »

Video: Žestoke borbe potresaju istok Damaska

Al Jazeera 19.03.2017
Stalno granatiranje i pucnjevi snajpera čuju se u glavnom gradu Sirije, gdje su pobunjenici napali snage režima. Žestoki sukobi potresli su u nedjelju sirijsku prijestolnicu Damask, nakon što su pobunjenički borci pokrenuli iznenadni napad na snage… »

Spašeno 3.000 izbjeglica i migranata kod obala Libije

Al Jazeera 19.03.2017
Migranti su spašeni u 22 odvojene operacije, kojima je koordinirala italijanska obalska straža. Približno 3.000 izbjeglica i migranata spašeno je u nedjelju kod obale Libije, dok su pokušavali preći Sredozemno more i doći do Evrope, saopćila je… »

Njemačka povećala stepen opasnosti od cyber napada

Al Jazeera 19.03.2017
Internetske stranice Vladine mreže na svakodnevnom su udaru internetskih napada, kaže šef ureda za informacionu sigurnost. Uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj, ova evropska država podigla je nivo uzbune zbog opasnosti od cyber napada na… »

Anketa: Macron bi i u prvom krugu pretekao Le Pen

Al Jazeera 19.03.2017
Centristički kandidat osvojio bi 26,5 posto glasova na predsjedničkim izborima u Francuskoj, liderica krajnje desnice 26 posto, a uvjerljivo bi pobijedio u drugom krugu. Centristički kandidat za predsjednika Francuske Emmanuel Macron mogao bi ostvariti… »