Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 19.03.2017

Novi Sad: Protest građana zbog prekrečenog murala

Slobodna Evropa 19.03.2017
Više od stotinu građana protestovalo je u centru Novog Sada zbog prekrečenog murala francuskog strit-art umetnika Giljerma Remeda. Na zidu gde je mural bio iscrtan građani su ostavili poruke poput „Kome smeta mural“, „Ko je odgovoran za… »

Tilerson i Si za jačanje saradnje SAD i Kine

Slobodna Evropa 19.03.2017
Američki državni sekretar Reks Tilerson i kineski predsednik Si Điping saglasili su se na sastanku u Pekingu da će raditi na jačanju odnosa dve zemlje koji su narušeni zbog nesuglasica po pitanju Severne Koreje i trgovine. Tilerson je poslednjeg… »

Oproštaj od Čaka Berija - osnivača rokenrola

Slobodna Evropa 19.03.2017
Mnogobrojne kolege, prijatelji i obožavaoci legendarnog muzičara Čaka Berija (Chuck Berry) opraštaju se od od njega preko društvenih mreža. Pevač Rolingstonsa Mik Džeger napisao je na Tviteru da je Čak Beri bio neverovatan umetnik i da njegova… »

Hrvatska: Bivši oficir JNA uhapšen zbog sumnje na ratni zločin

Slobodna Evropa 19.03.2017
Čedomir Borojević, penzionisani kapetan bivše JNA, uhapšen je na graničnom prijelazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, prenose mediji u regionu… »

Novi Pazar: Uklonjena ograda kod Fakulteta za islamske studije

Slobodna Evropa 19.03.2017
U Novom Pazaru su u noći između subote i nedelje uklonjeni ograda i građevinski materijal pored Fakulteta za islamske studije kojom je delimično uzurpiran centralni gradski trg. Ograda je postavljena desetak dana posle svečanog otvaranja oko 700… »

Tači: Formiranje vojska Kosova u saradnji sa međunarodnim faktorom

Slobodna Evropa 19.03.2017
Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi da će Kosovo dobiti svoju vojsku uz partnerstvo sa međunarodnim faktorom koji nije protiv transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga. "I stranci i ja se slažemo da se to obavi preko ustavnih amandmana. Treba više… »

Komesarijat: U prihvatnim centrima za migrante ima mesta

Slobodna Evropa 19.03.2017
Zamenica komesara za izbeglice Svetlana Velimirović izjavila je da Srbija redovno ažurira plan reagovanja za slučaj priliva većeg broja migranata. "Pripremamo se za naredni period. Činjenica je da je Srbija veoma aktivna i uključena u sve mehanizme… »

BiH: Odgovaranje na Upitnik EK kao čekanje Godoa

Slobodna Evropa 19.03.2017
Bosna i Hercegovina ima manje od dva mjeseca da dostavi odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, no, s obzirom na dosadašnju dinamiku, uveliko se kasni. Veliki broj institucija na nivou BiH ali i entiteta nije dostavio svoje odgovore, a za to… »

Preminuo prvi izveštač o predaji Nemačke u Italiji

Slobodna Evropa 19.03.2017
Novinar agencije Asošiejted pres Džordž E. Brija, koji je prvi javio vest o predaji nemačke vojske u Italiji na kraju Drugog svetskog rata, preminuo je u 101. godini, saopštila je njegova porodica. Njegovo zdravstveno stanje naglo se pogošalo i… »

Turski protest nemačkom ambasadoru zbog okupljanja Kurda

Slobodna Evropa 19.03.2017
Turske vlasti pozvale su na razgovor nemačkog ambasadora i uložili protest zbog skupa kurdske zajednice u Frankfurtu, saopštila je služba predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Oko 30.000 ljudi, uglavnom kurdskog porekla, okupilo se u subotu u… »