Arhiva » Vesti » B92 20.03.2017

EU: Spremni smo za Bregzit, uskoro uputstvo

Brisel -- Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da će u roku od 48h nakon što proces počne, članicama EU predstaviti nacrt uputstva za pregovore o Bregzitu.

B92 ponedeljak, 20. mart 2017.  |  Tanjug
B92: EU: Spremni smo za Bregzit, uskoro uputstvo

Britanija je najavila da će formalno pokrenuti proces izlaska iz EU 29. marta.

Evropska komisija je, takođe, objavila da je spremna da otpočne pregovore o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, izjavio je portparol EK Margaritis Skinas.

On je rekao da će pregovori o izlasku Britanije početi kada se druge zemlje članice EU sastanu da potvrde pregovarački mandat EK, preneo je Rojters.

Nešto ranije, u Londonu je objavljeno da će britanska premijerka Tereza Mej 29. marta uputiti Briselu dopis kojim će ih obavestiti o pokretanju člana 50 Lisabonskog sporazuma - što je i zvanično obaveštenje o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Velika Britanija već je informisala predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska o svojim namerama, saopštio je portparol Tereze Mej, a preneo Rojters.

"Prošlog juna građani Velike Britanije doneli su istorijsku odluku da napuste Evropsku niju. Naredne srede Vlada će sprovesti tu odluku i formalno otpočeti proces pokretanjem člana 50", izjavio je ministar za Bregzit Dejvid Dejvis.

On je rekao da je Britanija na pragu najvažnijih pregovora za tu zemlju i dodao da Vlada ima jasan cilj - postizanje sporazuma koji će biti dobar za sve nacije i sve regione Velike Britanije i celu Evropu, novo pozitivno partnerstvo između Britanije i njenih saveznika u EU.

Kraljica Elizabeta II formalno je 16. marta odobrila britanskoj premijerki da pokrene izlazne pregovore Velike Britanije iz Evropske unije odobrivši zakon, koji su prethodno usvojila oba doma britanskog parlamenta.

U saopštenju, koje je tada objavio predsednik parlamenta Džon Berkov, potvrđeno je da Mejova može da počne pregovore o izlasku Britanije iz EU u bilo koje vreme.

Predlog zakona kojim se premijerki Terezi Mej daje ovlašćenje da pokrene proceduru izlaska iz EU, usvojen je i u Domu lordova, gornjem domu britanskog parlamenta, nakon što je tekst prethodno prošao glasanje u Donjem domu.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Neka bregzit počne

Politika ponedeljak, 20. mart 2017.

Do "bregzita" devet dana!

Večernje novosti ponedeljak, 20. mart 2017.

Britanija pokreće Bregzit 29. marta

RTS ponedeljak, 20. mart 2017.

Britanija pokreće Bregzit 29. marta

N1 Info ponedeljak, 20. mart 2017.

Britanija pokreće Bregzit 29. marta

EurActiv ponedeljak, 20. mart 2017.

EU spremna za početak pregovora o Bregzitu

Novi magazin ponedeljak, 20. mart 2017.

©2017 Netmark d.o.o.