Arhiva » Vesti » RTS 20.03.2017

"O vojsci Kosova se govori u medijima, a ne za stolom"

Poslanik Srpske liste u kosovskoj skupštini Nenad Rašić izjavio je da se pitanje transformacije Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u kosovsku vojsku poteže u medijima, ali ne i za stolom i u razgovoru s poslanicima te liste.

RTS ponedeljak, 20. mart 2017.
RTS: "O vojsci Kosova se govori u medijima, a ne za stolom"

Gostujući na televiziji RTK 2, Rašić je odbacio navode po kojima bi poslanici Srpske liste glasali za kosovsku vojsku ali da im neko to ne dozvoljava.

"Takav pritisak nije korektan, to nije način kako bi nešto trebalo da funkcioniše u politici. Mi nijednom, ni na koji način nismo pričali o vojsci Kosova, a ovo potenciranje dovodi do apsurdne situacije, da se to potencira samo preko medija. Ako predsednik (Kosova) iole želi da ostvari neke ideje, trebalo bi da komunicira mnogo normalnije nego što to danas čini", rekao je Rašić.

Vlada Kosova treba da odluči da li će se nacrt zakona o pretvaranju BSK u kosovsku vojsku uskoro naći u parlamentu.

Prema pisanju medija, vojska Kosova će imati 5.000 aktivnih vojnika i 3.000 pripadnika rezervnog sastava, dok je za pokretanje transformacije izdvojen 51 milion evra.

Iako nije poznato kada će vlada i nadležno ministarstvo proslediti zakon skupštini na razmatranje, u javnosti se spekuliše da to pitanje može uzdrmati vladajuću koaliciju, pošto se stavovi premijera Ise Mustafe i predsednika Kosova Hašima Tačija oko načina formiranja vojske ne poklapaju.

Stavu Mustafe da bez dogovora sa SAD i NATO-om ne treba pokrenuti stvaranje vojske Kosova, danas se pridružio i potpredsednik Skupštine i jedan od najuticajnijih članova Demokratske partije Kosova Džavit Haljiti.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Kosovo

©2018 Netmark d.o.o.