Arhiva » Vesti » RTV 21.03.2017

Vremeplov: Rođen Bah

NOVI SAD - 1685 - Rođen je nemački kompozitor Johan Sebastijan Bah, jedan od najznačajnijih u istoriji muzike. Za života je više cenjen kao orguljaš nego kao kompozitor i tek je Feliks Mendelson otkrio njegovu vrednost izvođenjem "Muke po Mateji". Bahov veliki opus - delom izgubljen, jer je posle smrti 1750. pao u zaborav - osnova je razvitka muzičkih pravaca novijeg doba. Komponovao je više od 300 kantata, fuga, oratorijuma, preludijuma, fantazija, tokata, orkestarskih svita, dela za orgulje, klavir,

RTV utorak, 21. mart 2017.  |  Tanjug
RTV: Vremeplov: Rođen Bah

Danas je utorak, 21. mart, 81. dan 2017. Do kraja godine ima 285 dana.

1556 - Kenterberijski nadbiskup Tomas Krenmer spaljen je na lomači kao jeretik u vreme rimokatoličke reakcije kraljice Meri I. Kao glavni zastupnik verske reformacije u Engleskoj uveo je liturgiju na engleskom jeziku i sastavio "Opšti molitvenik" na engleskom.

1804 - Stupio je na snagu Napoleonov kodeks, francuski krivični i građanski zakonik, kojim je car Napoleon I, tada "doživotni konzul", reformisao pravosuđe.

1806 - Rođen je meksički državnik Benito Pablo Huares, poreklom iz seljačke indijanske porodice, koji je kao predsednik od 1858. do 1865. i od 1867. do 1872. doneo zakon o odvajanju crkve od države i sproveo niz mera značajnih za socijalni i ekonomski razvitak zemlje. Od 1858. u trogodišnjem građanskom ratu predvodio je borbu protiv reakcionarnih krugova koji su oborili zakonitu vladu. Tokom francuske intervencije od 1861. do 1867. predvodio je borbu za nezavisnost zemlje, okončanu porazom intervencionista i streljanjem njihovog eksponenta cara Maksimilijana Habzburškog.

1829 - U zemljotresu u Španiji poginulo je 6.000 ljudi.

1831 - Austrijska vojska zaputila se u Italiju kako bi ugušila revolucionarne tendencije.

1839 - Rođen je ruski kompozitor Modest Petrovič Musorgski, član kompozitorske grupe "Velika petorica", predstavnik ruske nacionalne muzičke škole. Dela: opere "Boris Godunov", "Hovanščina", "Soročinski sajam", ciklus solo pesama "Dečja soba", klavirska kompozicija "Slike sa izložbe", orkestarska kompozicija "Noć na golom brdu".

1871 - Kancelar Oto fon Bizmark otvorio je prvu sednicu Rajhstaga (Skupštine) novostvorenog Nemačkog carstva.

1884 - U Francuskoj su legalizovani sindikati.

1913 - Rođen je Ivan Goran Kovačić, pesnik, hrvatski pisac i novinar, autor potresne poeme "Jama" o zločinima hrvatskih ustaša nad Srbima, kao i dela "Štrajk u fabrici štrebera", "Humoreske i satire", "Par nas s Parnasa". Ubili su ga četnici u Drugom svetskom ratu tokom bitke na Sutjesci, kod sela Vrbnice nedaleko od Foče.

1917 - Boljševici su uhapsili ruskog cara Nikolaja II, šest dana pošto su ga prinudili na abdikaciju. Car, svi članovi njegove porodice i posluga su, na osnovu naredbe vođe Oktobarske revolucije Lenjina, likvidirani i potom iskasapljeni u Jekaterinburgu (docnije Sverdlovsk) u julu 1918.

1918 - Poslednjom nemačkom ofanzivom u Prvom svetskom ratu počela je druga bitka na Somi.

1918 - Umro je srpski političar i pravnik Gligorije-Giga Geršić, profesor Velike škole u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije. Jedan je od osnivača Narodne Radikalne stranke, u čijim je vladama tri puta bio ministar pravde. Bio je plodan pravni pisac, naročito iz međunarodnog javnog prava. Dela: "Enciklopedija prava", "Sistem rimskog privatnog prava", "Priroda državine", "Današnje ratno pravo", "Današnje diplomatsko i konzularno pravo", "Međunarodno-pravni bilans u posleratnoj balkanskoj krizi".

1919 - Proglašena je Sovjetska Mađarska Republika, stvorena bez krvoprolića. Predsednik vlade je postao socijalista Šandor Garbai, a komesar za spoljne poslove vođa komunista Bela Kun. Vlada je nacionalizovala industrijska, rudarska i saobraćajna preduzeća, banke i trgovinu, uvela osmočasovno radno vreme i druge socijalne mere. Republika je pala avgusta 1919. nakon vojne intervencije Čehoslovačke i Rumunije. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca odbila je da učestvuje u intervenciji uprkos snažnom pritisku Pariza i Londona.

1945 - Britanski avioni su u Drugom svetskom ratu bombardovali središte Gestapoa u Kopenhagenu, u kojem je poginulo više od 70 nemačkih nacista. Tom prilikom pogođena je i lokalna francuska škola, pri čemu je usmrćeno 86 učenika i učenica, kao i 10 kaluđerica.

1952 - Kvame Nkrumah postao je šef vlade Zlatne Obale (docnije Gana), kao prvi Afrikanac južno od Sahare na položaju predsednika vlade.

1960 - Rođen je brazilski automobilski as Ajerton Sena, trostruki prvak sveta u "Formuli 1" - 1988, 1990. i 1991. U Brazilu je imao status nacionalnog heroja i njegova pogibija u maju 1994. na stazi u Imoli, tokom trke za "Gran pri San Marina", doživljena je kao nacionalna tragedija.

1960 - U južnoafričkom gradu Šarpvil policija rasističkog režima ubila je 69 i ranila više od 180 crnih demonstranata koji su mirno protestovali protiv diskriminatorskih zakona. Tim povodom 21. mart proglašen je međunarodnim Danom borbe protiv aparthejda.

1963 - Zatvoren je zloglasni zatvor Alkatraz u zalivu San Franciska.

1973 - Na vanrednom zasedanju Saveta bezbednosti UN u Panami SAD su stavile veto na rezoluciju kojom je zahtevano da Vašington vrati Panami suverenitet nad zonom Panamskog kanala.

1975 - Vlada vođe pučista u Etiopiji potpukovnika Mengistu Haile Marijama saopštila je da je ukinuta 3.000 godina stara carevina. Poslednji negus (car) Haile Selasije, iako simbol borbe za slobodu te drevne afričke zemlje, ubijen je, a Etiopiju je od tada predvodila komunistički opredeljena vojna uprava.

1977 - Premijer Indije Indira Gandi dala je ostavku pošto je na izborima izgubila mesto u skupštini.

1985 - Umro je engleski pozorišni i filmski glumac Majkl Redgrejv. Posebno se isticao suptilnošću u karakterizaciji likova i izvrsno je vladao jezikom. Filmovi: "Gospođa koja nestaje", "Smrt noći", "Brauningova verzija", "Važno je zvati se Ernest", "Usamljenost trkača na duge staze", "Juriš lake konjice", "Demoni".

1990 - Namibija (bivša Jugozapadna Afrika) posle 75 godina stekla je nezavisnost od Južne Afrike.

1990 - U etničkim sukobima između Rumuna i Mađara u rumunskom gradu Tirgu Mureš poginulo je šest ljudi.

1991 - Pad saudijskog transportnog aviona u Kuvajtu nije preživeo niko od 92 senegalska vojnika i šest saudijskih članova posade.

1997 - Predsednici Rusije i SAD Boris Jeljcin i Bil Klinton saglasili su se na samitu u Helsinkiju da smanje nuklearne arsenale obe zemlje.

1998 - Umrla je ruska balerina Galina Sergejevna Ulanova, vodeća balerina "Boljšoj teatra" posle Drugog svetskog rata. Debitovala je 1928. u "Kirov teatru", odmah iskazavši raskošan talenat, posle čega je ubrzo postala prvakinja "Boljšoj teatra". Briljantno je tumačila vodeće role u baletima "Labudovo jezero", "Uspavana lepotica", "Krcko oraščić", "Žizela", "Pepeljuga", "Romeo i Juluja". Po okončanju igračke karijere postala je baletski pedagog u koreografskoj školi "Boljšoj teatra".

1999 - Teroristi takozvane OVK su u napadu na policijsku patrolu u centru Prištine ubili četvoricu policajaca.

2000 - Papa Jovan Pavle II doputovao je u Izrael, u prvu zvaničnu posetu jevrejskoj državi jednog rimokatoličkog poglavara.

2000 - Tajvanska skupština izglasala je ukidanje zabrane direktne trgovine, saobraćaja i poštanskih veza sa Kinom, koja je važila 50 godina.

2002 - U eksploziji ispred američke ambasade u Limi ubijeno je devet ljudi, što nije omelo planiranu posetu predsednika SAD Džordža Buša.

2003 - Prilikom pada helikoptera na iračkoj granici, poginulo je osam britanskih i četiri američka vojnika, što su prve poznate žrtve među napadačima na Irak.

2003 - Umro je Ivo Kušanić, novinar, karikaturista, slikar, jedan od najzapaženijih jugoslovenskih karikaturista 20. veka. Karikature je počeo da objavljuje u "Ježu", gde je dobio prvo zaposlenje. Od 1962. do odlaska u penziju 1988. radio je u "Politici" i "Ilustrovanoj politici".

2004 - U sukobu nepalskih trupa sa maoističkim pobunjenicima poginulo je najmanje 500 pobunjenika i 18 vojnika i policajaca.

2007 - Najmanje 31 osoba je izgubila život u odronima zemljišta izazvanim obilnim kišama u pakistanskom delu Kašmira.

2013 - Vođa kurdskih pobunjenika Abdulah Odžalan pozvao je na prekid vatre. Poruku Abdulaha Odžalana, koji je apel uputio iz turskog zatočeništva, pročitao je na trgu u Dijarbakiru jedan kurdski poslanik okupljenima na proslavi Kurdske nove godine. Tokom tri decenije oružane borbe Kurda, poginulo je, prema procenama, oko 45.000 ljudi.

2014 - Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon na osnovu kojeg je poluostrvo Krim ponovo postalo deo Rusije.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Pet činjenica za današnji dan, 21. mart

BK TV utorak, 21. mart 2017.

Komentari

Ključne reči

Novi Sad

©2017 Netmark d.o.o.