Izvor: Al Jazeera/Balkan arhiva vesti 23.03.2017

Dvoje povrijeđenih u eksploziji u albanskoj vojnoj bazi

Al Jazeera 23.03.2017
Vojnik i civilni zaposlenik su povrijeđeni u eksploziji tokom akcije čišćenja baze Porto Romano. Dvoje ljudi je lakše povrijeđeno u eksploziji u vojnoj bazi Porto Romano u Durresu u Albaniji, saopćilo je Ministarstvo odbrane te države… »

Nataša Jeremić tužila SNS, Vučića i Jovanova

Al Jazeera 23.03.2017
Supruga Vuka Jeremića tužbu je podigla zbog optužbe da je vođa narkodilera u Srbiji, koju je iznio član SNS-a Milenko Jovanov. Nataša Jeremić, novinarka i supruga predsjedničkog kandidata Vuka Jeremića, podnijela je u četvrtak krivičnu prijavu… »

Smijenjen zamjenik ministrice odbrane BiH

Al Jazeera 23.03.2017
Sead Jusić je smijenjen zbog odgovornosti za nezakonito učešće dijela Oružanih snaga BiH na obilježavanju neustavnog Dana RS-a. Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, na današnjoj sjednici u Sarajevu, gdje su razmatrali… »

Američki general za jače prisustvo na Kosovu zbog Rusije

Al Jazeera 23.03.2017
Komandant američkih snaga u Evropi Curtis Scaparrotti istakao je kako ne bi trebalo smanjivati broj pripadnika snaga NATO-a na Kosovu. Komandant američke vojske u Evropi, general Curtis Scaparrotti, izjavio je kako je "potrebno jače prisustvo… »

Protest protiv Todorića i pogodovanja tajkunima

Al Jazeera 23.03.2017
S protesta u Zagrebu okupljeni su poručili kako ne žele živjeti u siromašnoj zemlji sa 200 bogatih porodica. Mirni prosvjed pod nazivom "Protiv Todorića: protiv pogodovanja tajkunima!", na kojem su prosvjednici izrazili neslaganje s politikom koja… »

Početkom aprila novo suđenje Stanišiću i Simatoviću

Al Jazeera 23.03.2017
Bivše čelnike Službe državne bezbjednosti Srbije čeka novo suđenje pred Haškim tribunalom nakon što im je ukinuta oslobađajuća presuda iz 2013. godine. Statusna sjednica za pripremu ponovljenog suđenja nekadašnjim šefovima Službe državne… »

Mediji: Pripreman atentat na crnogorskog tužioca

Al Jazeera 23.03.2017
Službe sigurnosti dobile su od kolega iz regije ime osobe iz Srbije koja je, navodno, trebala ubiti državnog tužioca Milivoja Katnića. Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost i Uprava policije dobile su informacije da se sprema atentat na… »

Balkanu prijete nacionalizam i fragmentacija nasiljem

Al Jazeera 23.03.2017
Lajčak kaže da se Evropska unija udaljava od zemalja zapadnog Balkana, prostora koji je prirodno povezan s Evropom. Ministar vanjskih poslova Slovačke i budući predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslav Lajčak ocijenio je da se… »

Tri prijave protiv ministra finansija zbog slučaja Agrokor

Al Jazeera 23.03.2017
U prijavama se problematizira što je prije stupanja na ministarsku dužnost Zdravko Marić bio zaposlenik Agrokora. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaprimilo je tri prijave protiv ministra financija Zdravka Marića u kojima se… »