Arhiva » Vesti » B92 25.03.2017

Nastupom Karla Domenikonija završen Gitar art festival

Koncertom Karla Domenikonija i šest mladih gitarista sa prostora nekadašnje Jugoslavije u beogradskom Domu omladine završen je Gitar Art Festival.

B92 subota, 25. mart 2017.  |  Tanjug
B92: Nastupom Karla Domenikonija završen Gitar art festival

U okviru projekta "Gitarske integracije" muzičari u usponu iz svih bivših republika Jugoslavije, na festivalu su po prvi put imali priliku da zajedno rade, razmenjuju iskustvo i stvaraju novu gitarsku budućnost.

Maestro Karlo Domenikoni po specijalnoj narudžbini GAF-a, komponuje posebno delo za 6 gitara, koje će Mak Grgić, Srđan Bulat, Sanel Redžić i Nemanja Ostojić, Radoš Malidžan i Darko Bageski.

Karlo Domenikoni je naglasio da su delo koje je specijalno napisao za GAF, poštovaoci gitare mogli da čuju samo na večerasnjem koncertu u Domu omladine Beograda.

"Svako delo treba da se odsvira sa idejom u i u okolnosdtima za koje je pisano. Radeći zajedno sa šest sjajnih muzičara mnogo smo naučili jedni o drugih i večeras ćemo pokušati da naše ideje pretvorimo u muziku koja će inspirisati publiku. Nadam se da ćemo stvoriti odličnu energiju na sceni", kazao je Domenikoni.

On je naglasio da je za mlade gitariste bilo potpuno novo iskustvo rad na savladavanju njegovog dela.

"Oni su spremni da uče i to je bilo najvažnije u pripremi koncerta. Veoma sam zahvalan što sam učestvovao u proketu kao što su "Gitarske integracije" jer one povezuju ljude na najbolji način. Ovakvi projekti su nada za čitavo čovenčanstvo", kazao je Domenikoni.

Večerasnji koncert bio je deo proslave 60 godina od Rimskih ugovora, jednog od najznačajnijih istorijskih momenata u evropskim integracijama.

Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa Delegacijom Evropske komisije u Beogradu, pomogao je muzički projekat Gitarske integracije.

Italijanski gitarista i kompozitor Karlo Domenikoni, rođen 1947. godine, jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih savremenih kompozitora ovog instrumenta.

Njegov pedesetogodišnji rad koji je prvenstveno posvećen gitarskoj muzici, kako za solističke izvedbe, tako i za ansamble, obuhvata širok spektar stilova uključujući i stare forme i globalne elemente.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2017 Netmark d.o.o.