Amerikan erlajns kupio akcije najvećeg kineskog avioprevoznika

Beta 28.03.2017

Kompanija Amerikan erlajns (American Airlines) kupila je deo akcija avioprevoznika Čajna sadern erlajns (China Southern Airlines), najveće državne aviokompanije u Kini, za 200 miliona dolara.

Kineska kompanija je danas saopštila da je Amerikan erlajns kupio 2,76 odsto akcija i da dogovor mora da odobri regulatorno telo.

Dve kompanije će proširiti komercijalnu saradnju, čiji detalji tek treba da budu precizirani, ali verovatno će uključiti prodaju, deljenje aerodromskih objekata i takozvani "kod-šering" sistem rezervacije letova.

Čajna sadern, sa sedištem u Guangdžou, najveći je kineski avioprevoznik po broju putnika, ima više od 2.000 letova dnevno na 224 odredišta u 40 zemalja u Aziji, Evropi, Severnoj Americi i Africi. Prošle godine je prevezla 115 miliona putnika.

Amerikan erlajns, čije je sedište u Fort Vortu u Teksasu, ima 6.700 letova dnevno i leti u gotovo 350 gradova u više od 50 zemalja.

Svetske aviokompanije nastoje da ostvare bližu saradnju s kineskim avioprevoznicima kako bi ušli na rastuće avio - tržište u Kini. S druge strane, kineske kompanije na taj način dobijaju pristup iskustvu i veštinama upravljanja.

Kompanija Delta erlajns je pre dve godine kupila 3,55 odsto akcija Čajna istern erlajns za 450 miliona dolara, a avioprevoznik Junajted erlajns ima partnerstvo s trećom velikom državnom kompanijom Er Čajna.

Predviđa se da će Kina u naredne dve decenije prestići Severnu Ameriku i postati najveće avio - tržište na svetu.

Iako je ekonomski rast u Kini usporen, turizam se razvija, pošto kineske vlasti podstiču razvoj uslužog sektora i smanjivanje zavisnosti od teške industrije.

(Beta, 03.28.2017)

Ključne reči

Povezane vesti »

Ekonomija, najnovije vesti »