Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 28.03.2017

Parlament Škotske podržao novi referendum o nezavisnosti

Al Jazeera 28.03.2017
Referendum bi trebao biti održan krajem 2018. ili početkom 2019. godine. Škotski parlament podržao je prijedlog prve ministrice Nicole Sturgeon da se održi referendum o nezavisnosti te zemlje. Prijedlog je podržan sa 69 glasova za i 59 protiv… »

FIFA: Messi suspendiran zbog psovanja

Al Jazeera 28.03.2017
Najbolji nogometaš Argentine mora pauzirati četiri utakmice u kvalifikacijama za SP 2018. Disciplinska komisija Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) kaznila je kapitena reprezentacije Argentine Lionela Messija sa četiri utakmice suspenzije zbog… »

SAD: Senat odobrio pristup Crne Gore u NATO

Al Jazeera 28.03.2017
U Senatu je dvotrećinskom većinom ratificiran Protokol o prijemu Crne Gore u NATO, a dokument treba potpisati predsjednik Donald Trump da postane zakon. U američkom Senatu ratificiran je Protokol o prijemu Crne Gore u NATO. Devedeset sedam senatora je… »

Njemačka optužila Tursku za špijuniranje Gulenovih pristalica

Al Jazeera 28.03.2017
Njemačke vlasti namjeravaju upozoriti sve čija imena su na popisu da ne putuju u Tursku kako ne bi bili privedeni. Njemačke vlasti optužile su Tursku za "neprihvatljivo" špijuniranje navodnih pristalica pokreta koji predvodi imam Fethullah Gulen… »

FIFA povećava plaće uprkos skandalima

Al Jazeera 28.03.2017
Rukovodioci Svjetske nogometne asocijacije i članovi odbora imali bi plaću od 300.000 do 450.000 dolara godišnje. Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) planira povećati plaće članovima odbora čak i za 50 posto u narednim godinama uprkos odlasku… »

Papa za potpunu zabranu nuklearnog oružja

Al Jazeera 28.03.2017
UN je ove sedmice počeo pregovore o zabrani nuklearnog oružja, no bez učešća nekih od ključnih država. Papa Franjo pozvao je u utorak Ujedinjene narode da usvoji potpunu zabranu nuklearnog oružja, u poruci objavljenoj povodom početka konferencije… »

Rusija se može služiti iranskim vojnim bazama za udare u Siriji

Al Jazeera 28.03.2017
Iranski ministar vanjskih poslova rekao je da se Rusija može služiti bazama od slučaja do slučaja kada Teheran donese odluku o tome. Rusija se može služiti iranskim vojnim bazama za zračne udare u Siriji "od slučaja do slučaja", rekao je iranski… »

Vijeće ministara BiH odobrilo povećanje akciza na gorivo

Al Jazeera 28.03.2017
Protiv odluke Vijeća ministara BiH glasali su predstavnici Saveza za promjene - Mirko Šarović i Igor Crnadak. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj je sjednici podržalo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama, čime će… »

Erdogan najavio još jedan referendum, ovog puta o EU-u

Al Jazeera 28.03.2017
'Stavit ćemo pregovore na sto jer Turska nije ničije žrtveno janje da čeka 54 godine ispred vrata Evropske unije', kaže turski predsjednik. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovio je da bi Turska nakon referenduma o proširenju… »

EUFOR će vojno intervenirati u slučaju sukoba u BiH

Al Jazeera 28.03.2017
EUFOR je upozorio političke lidere u BiH da je spreman intervenirati u kratkom roku u slučaju da se obnovi nasilje. Mirovne snage Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) upozorili su političke lidere te zemlje da su spremne intervenirati u kratkom… »