Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 28.03.2017

Parlament Škotske podržao novi referendum o nezavisnosti

Al Jazeera 28.03.2017
Referendum bi trebao biti održan krajem 2018. ili početkom 2019. godine. Škotski parlament podržao je prijedlog prve ministrice Nicole Sturgeon da se održi referendum o nezavisnosti te zemlje. Prijedlog je podržan sa 69 glasova za i 59 protiv… »

Njemačka optužila Tursku za špijuniranje Gulenovih pristalica

Al Jazeera 28.03.2017
Njemačke vlasti namjeravaju upozoriti sve čija imena su na popisu da ne putuju u Tursku kako ne bi bili privedeni. Njemačke vlasti optužile su Tursku za "neprihvatljivo" špijuniranje navodnih pristalica pokreta koji predvodi imam Fethullah Gulen… »

Papa za potpunu zabranu nuklearnog oružja

Al Jazeera 28.03.2017
UN je ove sedmice počeo pregovore o zabrani nuklearnog oružja, no bez učešća nekih od ključnih država. Papa Franjo pozvao je u utorak Ujedinjene narode da usvoji potpunu zabranu nuklearnog oružja, u poruci objavljenoj povodom početka konferencije… »

Rusija se može služiti iranskim vojnim bazama za udare u Siriji

Al Jazeera 28.03.2017
Iranski ministar vanjskih poslova rekao je da se Rusija može služiti bazama od slučaja do slučaja kada Teheran donese odluku o tome. Rusija se može služiti iranskim vojnim bazama za zračne udare u Siriji "od slučaja do slučaja", rekao je iranski… »

Erdogan najavio još jedan referendum, ovog puta o EU-u

Al Jazeera 28.03.2017
'Stavit ćemo pregovore na sto jer Turska nije ničije žrtveno janje da čeka 54 godine ispred vrata Evropske unije', kaže turski predsjednik. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovio je da bi Turska nakon referenduma o proširenju… »

Snimak dronom: Oštećenja na brani Tabqa

Al Jazeera 28.03.2017
ISIL tvrdi da je brana ugrožena, dok koalicija koju podržava SAD kaže da je brana strukturno u dobrom stanju. allowfullscreen <br /> webkitallowfullscreen <br /> mozallowfullscreen <br /> width="670" <br /> height="376.88"> Medijska agencija Amaq… »

Video: Indijci brutalno pretukli nigerijske studente

Al Jazeera 28.03.2017
Policija je objavila kako je najmanje 10 osoba povrijeđeno, a pet ih je uhapšeno. Velika grupa Indijaca napala je i brutalno pretukla nekoliko nigerijskih studenata u jednom prodajnom centru u gradu Noida, nedaleko od New Delhija. Policija je objavila… »

Video: Žestoki udari na istočni Damask

Al Jazeera 28.03.2017
Sirijske snage su žestokim zračnim i artiljerijskim udarima napale položaje opozicije u istočnom Damasku. [YouTube/SMO via Storyful] Žestoke borbe su vođene između sirijske vojske i opozicijskih snaga u četvrti Jobar u istočnom Damasku, objavili… »

U Australiji otkriven najveći otisak stopala dinosaurusa

Al Jazeera 28.03.2017
Otisci stopala divovskog sauropoda otkriveni su na poluotoku Dampier na zapadu Australije. Naučnici su na sjeverozapadnoj australskoj obali otkrili otisak stopala dinosaurusa za koji vjeruju kako je najveći do sada evidentiran, a dugačak je gotovo 1,7… »

Ugroženi životi 22 miliona djece u četiri države

Al Jazeera 28.03.2017
Od bolesti i gladi u Nigeriji, Somaliji, Južnom Sudanu i Jemenu pate milioni djece, navode iz UNICEF-a. Najmanje 22 miliona djece u četiri sukobima opterećene države nalazi se u riziku od smrti, što je rezultat bolesti i gladi, osim u slučaju da im… »