Izvor: Dojče vele arhiva vesti 28.03.2017

Račun za „bregzit“ 60 milijardi evra?

Dojče vele 28.03.2017
U sredu (29.3), britanska premijerka zvanično će proglasiti izlazak Velike Britanije iz EU, u skladu sa članom 50 Lisabonskog ugovora. To je istorijski dan: prvi put jedna zemlja najavljuje da napušta evropski klub. Nakon zvanične najave početka… »

Srpski selfi sa Putinom

Dojče vele 28.03.2017
Rusija u Srbiji poseduje veliki simbolički kapital i energetski interes, kažu sagovornici DW. Ipak, očekuju da će Beograd nastaviti politiku balansiranja koja više odgovara Briselu. Nedeljni izbori ništa neće promeniti. Prošle sedmice su nemački… »

LGBT-filter

Dojče vele 28.03.2017
Ograničen način rada na Jutjubu trebalo bi da decu i mlade zaštiti od neumesnih sadržaja. Međutim, on blokira i video-sadržaje iz LGBT-zajednice koji nisu problematični. Pogođeno je i jedno njemačko udruženje. Britanska video-blogerka Rovan Elis… »

Referendumom do istine

Dojče vele 28.03.2017
Referendum o pristupu Turske EU koji je najavio Erdogan, bio bi kraj perspektive ulaska Turske u EU. Brisel bi, kada je reč o proširenju zajednice, trebalo da se orijentiše na Zapadni Balkan, smatra Zoran Arbutina. Znamo kako je to kada ubeđenje koje… »

Nešto drugačije „Rusko proleće“

Dojče vele 28.03.2017
Prvi veliki talas protesta nakon pet godina u Rusiji, iznenadio je mnoge. Na ulice su uglavnom izašli mladi ogorčeni korupcijom i načinom vladanja. Koliko je taj pokret u suštini opasan po Vladimira Putina? „Rusko proleće“, zapravo je poklič… »

„Birači pucaju iz kuka“

Dojče vele 28.03.2017
Nemačka štampa komentariše rezultate pokrajinskih izbora u Saru gde su pobedili Demohrišćani Angele Merkel. Mnogi se više bave porazom SPD, nego pobedom CDU – veliki polet Socijaldemokrata je zakočen. Štutgarter nahrihten (Štutgart): „Ni u… »

Vrtlog birokratije i korupcije

Dojče vele 28.03.2017
Stanje u zdravstvu nije u fokusu ni ovih izbora. Svaka vlast okreči po neku bolnicu, ali sistem ostaje isti: čekanje na pregled i operaciju, birokratija, korupcija i institucija Savetnika pacijenata koja malo čemu služi. Zdravstveni sistem u Srbiji je… »

Kako napraviti nemačko-tursku TV?

Dojče vele 28.03.2017
Erdogan ne polarizuje samo u Turskoj. Njegovi sledbenici u Nemačkoj nisu baš zadovoljni nemačkim medijima, jer kritika je nepoželjna. Da li bi stvar spasla nemačko-turska televizija? Svaki reporter koji danas izveštava sa neke manifestacije… »

Nije svejedno gde se traži azil

Dojče vele 28.03.2017
I pored jedinstvenih pravila za odobrenje zahteva za azil, očigledno je da kriterijumi u svim nemačkim saveznim pokrajinama nisu isti. Jedno istraživanje pokazalo je zanimljive korelacije u vezi s tim problemom. Jedinstvena pravila, različita primena… »