Izvor: EurActiv arhiva vesti 28.03.2017

Britanija 29. marta pokreće Bregzit

EurActiv 28.03.2017
Premijerka Velike Britanije Tereza Mej 29. marta će pokrenuti proceduru za istupanje iz EU, a britanski list Gardijan prenosi izjave diplomata da se smanjuje opasnost da se razlaz odbije bez sporazuma o trgovinskim odnosima. Bregzit će biti pokrenut… »

BCBP: Vlada ograničava pristup dokumentima u evropskim integracijama

EurActiv 28.03.2017
Vlada Srbije u protekle dve godine nastoji da ograniči pristup dokumentima i informacijama u procesu pristupanja EU i na nezakonit način uređuje pristup informacijama od javnog značaja, rekli su 28. marta predstavnici Beogradskog centra za bezbednosnu… »

EU u više brzina, Balkanu zapećak ili poseban status

EurActiv 28.03.2017
Političke smernice za preustrojstvo Evropske unije i izvlačenje iz krize, utvrđene na samitu u Rimu, jasno predočavaju da će nužne promene trajati najmanje deset godina, što otvara i pitanje hoće li dotad uopšte moći da se otvore vrata članstva… »

Škotska i Engleska: Burni odnosi od doba Rimljana

EurActiv 28.03.2017
Glasanje u škotskom parlamentu o referendumu za nezavisnost od Ujedinjenog kraljevstva predstavlja odjek brojnih zapleta u istoriji odnosa Škotske i Engleske, od ratova preko konačnog ujedinjavanja dve krune 1707. godine do referenduma u 21. veku… »

Turci u Evropi počeli da glasaju na referendumu

EurActiv 28.03.2017
U šest evropskih zemalja otvorena su biračka mesta na kojima tri miliona Turaka može da glasa na referendumu o ustavnoj reformi kojom se predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu daju velika ovlašćenja. Najviše Turaka sa pravom glasa je u Nemačkoj i oni… »