Izvor: Politika/Svet arhiva vesti 28.03.2017

Tri afričke države na ivici masovne gladi

Politika 28.03.2017
NAJROBI – Najveća svetska humanitarna kriza u poslednjih 70 godina proglašena je u tri afričke države, koje su na ivici masovne gladi, u vreme kada je američki predsednik Donald Tramp predložio smanjenje pomoći inostranstvu i prekid istorijske… »

Tramp ukinuo Obamine mere o klimatskim promenama

Politika 28.03.2017
VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp potpisao je izvršnu uredbu kojom se poništava niz propisa o borbi protiv klimatskih promena, iz vremena bivšeg predsednika Baraka Obame. „Moja administracija stavlja tačku na rat za ugalj”, rekao je… »

Račun za Bregzit - 60 milijardi evra?

Politika 28.03.2017
Koliko Britanci moraju da plate za razvod: Brisel želi da ispostavi račun od 60 milijardi evra ali britanski pravnici tvrde da čim Britanija istupi iz više nije obavezna da plaća nijednu jedinu funtu Evropskoj uniji. BERLIN - Uoči sutrašnjeg… »

Lavrov: Rusija nema teritorijalnih pretenzija prema susedima

Politika 28.03.2017
MOSKVA– Rusija je mirnodopska država i nema teritorijalne pretenzije prema susedima, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov. „Zainteresovani smo da nas okružuju napredne zemlje, zemlje sa kojima bismo uspostavljali… »

Ciklon Debi stigao do Australije, 50.000 domaćinstava bez struje

Politika 28.03.2017
Zatvorene luke, kao i aerodromi, rudnici, škole, u nižim predelima očekuju se poplave jer je oluja napravila velike talase i podigla nivo mora. TAUNSVIL - Snažan ciklon Debi prošao je severnu australijsku obalu i napravio izvesnu materijalnu štetu… »

Tajna služba istražuje sumnjiv paket kod Bele kuće

Politika 28.03.2017
VAŠINGTON – Američka tajna služba istražuje sumnjivi paket pronađen ispred Bele kuće, izjavila je portparolka te službe. Televizija NBC izvestila je da je južni travnjak Bele kuće zatvoren zbog istrage, prenosi Rojters.(Tanjug)… »

Višegradska grupa odbacuje „ucene” Brisela zbog migranata

Politika 28.03.2017
BRISEL - Lideri Češke, Mađarske, Slovačke i Poljske saopštili su danas da odbijaju briselski plan razmeštanja migranata širom Evropske unije, nazvavši to ucenom. Te četiri države, poznate kao Višegradska grupa, dugo se suprotstavljaju dodatnom… »

Evropski sud: Sankcije EU protiv Rusije su opravdane

Politika 28.03.2017
LUKSEMBURG - Evropski sud pravde presudio je danas je da su sankcije Evropske unije koje su uvedene Rusiji zbog ukrajinske krize opravdane, čime je odbacio žalbu koju je svojevremeno podnela ruska naftna kompanija Rosnjeft pred jednim britanskim sudom… »

Peking traži od Francuske da zaštiti kinesku zajednicu

Politika 28.03.2017
Pariska policija ubila jednog Kineza, oca četvoro dece, što je izazvalo nasilne proteste u kojima je u ponedeljak uveče 35 osoba uhapšeno. PEKING– Peking je danas pozvao Francusku da zaštiti kineske državljane u Parizu nakon što je pariska… »

Evropski sud zabranio Mađarskoj transfer devet migranata

Politika 28.03.2017
BUDIMPEŠTA - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu zabranio je mađarskim vlastima da prebace osam tinejdžera i jednu trudnicu iz azila za izbeglice, u blizini Budimpešte, u tranzitnu zonu duž mađarsko-srpske granice, gde bi bili zadržani u… »