Izvor: RTS/Svet arhiva vesti 28.03.2017

Škotski poslanici za novi referendum o nezavisnosti

RTS 28.03.2017
Poslanici škotskog parlamenta glasali su da se omogući premijerki Nikoli Sterdžon da podnese zvaničan zahtev britanskoj vladi da se održi novi referendum o nezavisnosti Škotske, uoči formalnog pokretanja procesa izlaska Britanije iz EU. Britanska… »

Tramp ukinuo Obamine mere o klimatskim promenama

RTS 28.03.2017
Američki predsednik Donald Tramp potpisao je izvršnu uredbu kojom se poništava niz propisa o borbi protiv klimatskih promena, iz vremena bivšeg predsednika Baraka Obame. "Moja administracija stavlja tačku na rat za ugalj", rekao je Tramp uoči… »

Račun za Bregzit 60 milijardi evra?

RTS 28.03.2017
U sredu, 29. marta britanska premijerka zvanično će proglasiti izlazak Velike Britanije iz EU, u skladu sa članom 50 Lisabonskog ugovora. To je istorijski dan: prvi put jedna zemlja najavljuje da napušta evropski klub. Nakon zvanične najave početka… »

Bivši ministar nazvao Trampa "međunarodnom sramotom"

RTS 28.03.2017
Američki predsednik Donald Tramp proglašen je "međunarodnom sramotom", pošto je uručio "fakturu" za dugovanje troškova odbrane nemačkoj kancelarki Angeli Merkel prilikom njene posete SAD, objavio je britanski "Independent". Sve zemlje NATO-a su se… »

Senat na korak do ratifikacije članstva Crne Gore u NATO

RTS 28.03.2017
Američki Senat podržao je proceduralnu meru kojom je okončana rasprava i omogućeno da se senatori izjasne o Protokolu o prijemu Crne Gore u NATO. Za okončanje rasprave glasalo je 97 senatora, dok su protiv bili senator iz Kentakija, Rend Pol i njegov… »

Višegradska grupa odbacuje "ucene" Brisela zbog migranata

RTS 28.03.2017
Lideri Češke, Mađarske, Slovačke i Poljske saopštili su da odbijaju briselski plan razmeštanja migranata širom Evropske unije, nazvavši to ucenom. Te četiri države, poznate kao Višegradska grupa, dugo se suprotstavljaju dodatnom teretu… »

Malezija ne zna šta će sa telom Kimovog polubrata

RTS 28.03.2017
Malezijski ministar zdravlja Subramanijam Sathasivam naveo je da se telo Kim Džong Nama, polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong Una, mesec i po dana pošto je ubijen u Maleziji i dalje nalazi u Kuala Lumpuru, jer ga još niko nije preuzeo. "Moramo… »

Kušner se sastajao sa Rusima, svedoči pred odborom Senata

RTS 28.03.2017
Republikanske i demokratske vođe Obaveštajnog odbora Senata SAD rekli su da je zet predsednika SAD Donalda Trampa, Džared Kušner dobrovoljno pristao na razgovor u vezi sa navodima o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine. Odbor… »

Preminuo borac protiv aparthejda Ahmed Katrada

RTS 28.03.2017
Borac protiv aparthejda u Južnoj Africi Ahmed Katrada, koji je 26 godina proveo u zatvoru, umro je jutros u Johanezburgu u 88 godini. Katradina fondacija saopštila je da je on preminuo pošto je ranije ovog meseca primljen u bolnicu zbog krvnog ugruška… »

Papa: UN da traže "potpunu eliminaciju" nuklearnog oružja

RTS 28.03.2017
Papa Franja pozvao je Ujedinjene nacije da zahtevaju "potpunu eliminaciju" nuklearnog oružja, govoreći nakon što su SAD i druge velike sile bojkotovale konferenciju o globalnoj zabrani nuklearnog oružja. U poruci povodom konferencije koja je počela… »