Izvor: RTV/Svet arhiva vesti 28.03.2017

Škotska spremna da traži referendum uoči Bregzita

RTV 28.03.2017
EDINBURG - Škotski parlament spreman je da pozove na još jedan referendum o nezavisnosti Škotske, što predstavlja dodatni problem britanskoj premijerki Britanije Terezi Mej koja pokušava da državu održi ujedinjenom dan uoči početka Bregzita… »

Afrika: Najveća humanitarna kriza u svetu

RTV 28.03.2017
NAJROBI - Najveća svetska humanitarna kriza u poslednjih 70 godina proglašena je u tri afričke države, koje su na ivici masovne gladi, u vreme kada je američki predsednik Donald Tramp predložio smanjenje pomoći inostranstvu i prekid istorijske… »

Tramp ukida Obamine mere u borbi protiv klimatskih promena

RTV 28.03.2017
VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp danas će potpisati izvršnu uredbu kojom će poništiti niz propisa iz Obaminog perioda koji se tiču borbe protiv klimatskih promena, u nastojanju da poveća domaću proizvodnju energenata i podstakne… »

Koliko će koštati "razvod" Velike Britanije i EU

RTV 28.03.2017
BERLIN - Uoči sutrašnjeg zvaničnog početka pregovora između Britanije i 27 zemalja članica Evropske unije o izlasku te zemlje iz kluba, glavno pitanje je koliko Britanci moraju da plate za razvod, a kao odgovor spominje se suma od 60 milijardi evra… »

"Sibirski vukodlak" optužen za još 60 ubistva

RTV 28.03.2017
MOSKVA - Ruski istražni biro optužio je bivšeg policajca Mihaila Popkova za još 60 ubistava. Popkov se već nalazi na odsluženju doživotne kazne za zbog masovnih ubistava koje je počinio. "Prema istražiteljima u periodu od 20 godina Popkov je… »

Mađarska sve migrante zatvara u kontejnere

RTV 28.03.2017
BUDIMPEŠTA - Mađarska je saopštila da je spremna da počne sa zatvaranjem tražilaca azila u kampove na svojoj južnoj granici sa Srbijom, nakon što je ovog meseca usvojila zakon o tome koji je izazvao kritike grupa za zaštitu ljudskih prava i UN. Od… »

Sumnjiv paket kod Bele kuće, jedan uhapšen

RTV 28.03.2017
VAŠINGTON - Portparolka Tajne službe SAD saopštila je da je uhapšen osumnjičeni u vezi sa sumnjivim paketom nađenim na prostoru Bele Kuće, prenosi Rojters. Američka tajna služba istražuje sumnjivi paket pronađen ispred Bele kuće, izjavila je… »

Višegradska grupa odbacuje "ucene" Brisela zbog migranata

RTV 28.03.2017
BRISEL - Lideri Češke, Mađarske, Slovačke i Poljske saopštili su danas da odbijaju briselski plan razmeštanja migranata širom Evropske unije, nazvavši to ucenom. Te četiri države, poznate kao Višegradska grupa, dugo se suprotstavljaju dodatnom… »

Jildirim: Evropa bi trebalo da gleda svoja posla

RTV 28.03.2017
ANKARA - Turski premijer Binali Jildirim upozorio je danas Evropu da se ne meša u referendum zakazan za sledeći mesec koji za cilj ima proširenje ovlašćenja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Jildirim je izjavio da bi Evropa "trebalo da… »

Ukraden drugi po veličini zlatnik na svetu

RTV 28.03.2017
BERLIN - Provalnici su iz trezora jednog berlinskog muzeja ukrali zlatnik težak 100 kilograma i prečnika oko pola metra, koji vredi oko 3,8 miliona evra, saopštila je danas berlinska policija. "U noći na ponedeljak iz skladišta Bode muzeja na… »